Foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week

Stvaram priče koje su daleko od uobičajenih modnih konvencija

Modna dizajnerka Ana Krgović svoje neobične kreacije predstavila na Harbin Fashion Weeku u Kini, gdje se istakla zahvaljujući jedinstvenosti

7199 pregleda 54 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week
Foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week

Umjesto da poput većine dizajnera slijepo prati trendove i ono što tržište trenutno diktira, crnogorska dizajnerka Ana Krgović već je prepoznata po svojoj originalnosti i autentičnosti. Takođe je i ekološki osviješćena pa se trudi da odjevni komadi sa njenim potpisom budu dugotrajni i prilagodljivi višestrukim sezonskim trendovima. Ekološki odgovoran pristup stvaranja pokazuje tako što koristi materijale koji su ili reciklirani ili imaju potencijal za recikliranje, dok print nastaje biorazgradivim bojama. Zato su njeni modeli namijenjeni ženama koje cijene umjetnost i razumiju dublje značenje mode.

Nedavno je upravo svoju kolekciju “Nevidljiva staza” na kojoj je radila godinama predstavila na Harbin Fashion Weeku u Kini, a o svom doživljaju mode i utiscima sa ovog događaja priča za Vijesti...

Ana Krgović
Ana Krgovićfoto: Privatna arhiva

Dobila si priliku da svoju kolekciju koju radiš pod imenom brenda “Shift” predstaviš na Fashion Weeku u Kini. S obzirom na to da je sama priča koju si ispričala na pisti veoma neobična, a kreativna, kakve su bile reakcije i kako je došlo do poziva za ovaj događaj?

Na putu do Harbin Fashion Weeka u Kini, prošla sam kroz niz izazova i uspona, a svaki korak bio je oblikovan predanošću, naporom i istrajnošću. Ambicija me uvijek vodila, i ovo nije bio prvi put da sam pozvana na neki značajan događaj. Još dok sam bila studentkinja, aplicirala sam na mnoga takmičenja, suočavala se s odbijanjima, ali sam znala da je iskustvo ključno za postizanje uspjeha. Uprkos gubicima i izazovima, stekla sam značajno znanje, potpomognuta predmetima, uslovima i renomiranim profesorima na fakultetima u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Poljskoj. Moje zalaganje rezultiralo je time da postanem jedna od 12 finalista na internacionalnom takmičenju na Lodz Young Fashion, suočavajući se s jakom konkurencijom, ali istovremeno ostvarujući značajan uspjeh. Putem sam pohađala brojne kurseve, ne samo iz oblasti mode, već i preduzetništva, sticala različita znanja i gradila širok spektar vještina. Kao rezultat svega, stekla sam posao u Zagrebu, ali sam se i vratila u Crnu Goru, gdje sam nastavila graditi svoju karijeru. Prije dvije godine, aplicirala sam za Fashion Passport European, događaj u Sarajevu koji okuplja dizajnere iz Evrope s ciljem njihove promocije. Tamo sam shvatila važnost povezivanja i umrežavanja, stvarajući prijateljstva i upoznajući kolege iz cijele Evrope. Kroz European Fashion Passport, imala sam priliku da se povežem sa Harbin Fashion Weekom putem ambasadorke događaja. Organizatori su poslali aplikacije za sve kandidate u Kinu, gdje me kreativni direktor odabrao kao najboljeg dizajnera koji će se predstavljati na desetom Harbin Fashion Weeku.

Ana Krgović
foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week

Reakcije na moj nedavni nastup na Harbin Fashion Week-u bile su izuzetne. Tokom puta, redovno sam dijelila priče na Instagramu i obavještavala svoje pratioce o svojim koracima. Primila sam ogroman broj poruka, poziva i čestitki od prijatelja, kolega, ali i ljudi koji prate moj rad. Njihova podrška i oduševljenje bili su inspirativni i motivišući, stvarajući osjećaj zajedništva i radosti tokom mog boravka na Harbin Fashion Weeku. Ova podrška bila je neizmjerno važna za mene i dodatno je obogatila iskustvo koje sam imala na ovom prestižnom događaju. Za stvaraoce poput mene, podrška je ključna. Važno je imati ljude oko sebe koji vjeruju u naš talenat i entuzijazam, jer to čini put umjetničkog izražavanja još bogatijim i smislenijim.

Crnogorski modni kreatori najčešće idu na sigurno, te su njihove kreacije nosive - bilo da je u pitanju svakodnevna moda ili večernje haljine. Kroz svoj modni brend gradiš potpuno drugačiju priču. Upravo to podsjeća na visoku modu, a ona uvijek daje veću dozu kreativnosti, ali svakako da je i mnogo hrabrije baviti se istom od uobičajene. Koliko i sama sputavaš sebe u toj kreativnosti? Sputavaju li te možda i materijali koje koristiš, jer ne mogu se baš svi oblikovati onako kako zamislimo?

U svom modnom brendu, uvijek sam težila izlasku iz okvira i stvaranju jedinstvenih, kreativnih komada odjeće. Smatram da moda pruža dizajnerima slobodu da istražuju i izraze svoju originalnost na način koji možda nije uvijek moguć u svakodnevnim kolekcijama ili večernjim haljinama. Naravno, s takvom slobodom dolazi i određena doza izazova. I sama sebi postavljam izazove u smislu kreativnosti, uvodeći nove elemente, tehnike i koncepte u moje kreacije. Ponekad se suočavam s ograničenjima materijala, ali to doživljavam kao dodatni poticaj da pronađem inovativna rješenja. Materijali su, naravno, ključni u stvaranju određenih oblika i tekstura. Važno je istraživati granice materijala i njihove potencijale kako bi se postigla željena estetika. U kreativnom procesu, s vremena na vrijeme, suočavam se s ograničenjima tržišta ili očekivanjima kupaca, ali upravo u tome pronalazim svoj izazov. Vjerujem da hrabrost u modnom dizajnu leži u sposobnosti suočavanja s rizicima, istraživanja novih ideja i stvaranja nečega što se ističe iz mase. Bez obzira na izazove, dizajn mi pruža priliku da izražavam svoju autentičnost i stvaram priče koje su daleko od uobičajenih modnih konvencija.

Ana Krgović
foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week

Koliko sam uspjela da vidim, u pitanju je tvoja diplomska kolekcija “Nevidljiva staza”, a upravo istom predstavila si sukob afričke i evropske kulture. U pitanju su dvije potpuno različite kulture, te koliko je teško bilo napraviti njihovu simbiozu?

Proces stvaranja kolekcije, koju sam s ponosom predstavila, bio je rezultat mog vlastitog rada od samog početka do kraja. Ova kolekcija predstavlja kontinuitet moje magistarske kolekcije koju sam oblikovala prije nekoliko godina u Zagrebu. Na Harbin Fashion Weeku, istakla sam se svojom jedinstvenošću, s obzirom da su svi drugi dizajneri imali svoje timove i zaposlene. Moj pristup modi ne svodi se samo na aspekt oblačenja; umjesto toga, istražujem njen dublji sociološki i psihološki kontekst. Inspirisana sam nezaustavljivom dinamikom migracija, s posebnim naglaskom na one koje se odvijaju iz Afrike prema Evropi. Kako bih prenijela tu priču, koristim crno-bijele linije koje simboliziraju ograničenost u kretanju, inspirisane prugama zatvoreničke odjeće. Kružni oblici u mojoj kolekciji predstavljaju vječni ciklus kretanja, energije, dinamike i moći. Tokom istraživanja, otkrila sam fascinantnu priču o tzv. “afričkom” printu. U stvarnosti, taj print nije izvorno potekao s afričkog kontinenta, već je proizveden u Evropi s namjerom plasiranja kolonijama u Indoneziji. No, tržište nije prihvatilo ovakav proizvod, pa je print završio u Africi, gdje je postao prepoznatljiv. Ističem tu kompleksnost odnosa kroz promjenu veličine printa, dizajna tekstila te primjenu biorazgradivih boja na različitim materijalima.

Ana Krgović
foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week

Upravo ova kolekcija prevazilazi modne granice u smislu dizajna, ali i materijala. Sa ovakvim dizajnom nije teško skrenuti pažnju, no shvate li ljubitelji mode tvoju poruku na pravi način, jer prilično je ovo što radiš kompleksno?

Da, istina je da ova kolekcija prevazilazi modne granice kako u smislu dizajna, tako i u upotrebi materijala. Razumijem da je moj pristup modi složen, ali upravo u toj kompleksnosti nalazi se dublji sloj značenja koji želim prenijeti ljubiteljima mode. Ova kolekcija nije samo o estetici i vanjskom izgledu; ona je izraz mog dubokog istraživanja i razmišljanja o kulturnim temama, migracijama i sociološkim aspektima mode. Kroz printove, grafike i simbole, pokušavam da komuniciram priču o odnosima i povezanosti između različitih kultura. Osim toga, važno je napomenuti da sam svjesna da se moda u Crnoj Gori još uvijek ne shvata na pravi način. Kao dizajner imam dužnost da svojim primjerom i pričom obrazujem ljude o modi, s nadom da će to dovesti do promjene same modne scene i boljeg razumijevanja ove umjetničke oblasti u Crnoj Gori.

Ana Krgović
foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week

Uglavnom koristiš kombinacije dvije boje. Koliko i boje mogu da naglase i utiču na samu poruku koju kreacija nosi?

Boje igraju moćnu ulogu u oblikovanju naše percepcije i emotivnog doživljaja, a kroz njihovu primjenu možemo dodatno naglasiti i produbiti značenje odjeće. Kada sam prvi put uronila u teoriju boja, posebno Johanesa Itena, otkrila sam koliko boje mogu biti snažan alat za neverbalnu komunikaciju. Pažljivo kombinujući osnovne boje, bijelu i crnu, stvaram moćne slike i vizuelne doživljaje. Crvena, plava i žuta, zajedno sa neutralnim tonovima bijele i crne, postaju suštinski alati za stvaranje kontrasta i isticanje individualnosti. Kroz umješno povezivanje ovih boja, oblikujem, ne samo odjeću, već i priču koju želim prenijeti. Ovaj pristup omogućuje mi da dublje istražim jezik boja, gradeći jedinstvene vizualne kompozicije i ističu različite aspekte ličnosti.

Ana Krgović
foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week

Većina dizajnera svoje kolekcije fokusira na kako i sami kažu “jake žene”, “žene sa stavom”, “žene od stila”... Kad praviš svoje modela, koga ti vidiš u svojim kreacijama?

Kada stvaram svoje modele, vidim žene koje razumiju kreativnost, koje su individualisti, koje vole modu, autentičnost i inovativnost, ali koje su istovremeno savremene i ekološki osviješćene. Moje kreacije su namijenjene ženama koje su hrabre da izraze svoj jedinstveni stil i koje cijene umjetnost i razumiju dublje značenje mode. Kreiram nenosive modele koji služe kao izvor inspiracije za kreiranje onih nosivih. Nenosivi modeli često predstavljaju eksperimentisanje s formom, teksturama i inovativnim konceptima, pružajući prostor za kreativno istraživanje. Ova dinamična kombinacija nenosivih i nosivih odjevnih predmeta odražava inovativan pristup modnom dizajnu, gdje se eksperimentisanje s granicama mode pretvara u inspiraciju za stvaranje praktičnih komada odjeće.

Ana Krgović
foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week

Uz kreacije koje radiš teško je uklopiti cipele, te si i tu prinuđena da daš svoj doprinos. Koliko je teško osmisliti taj detalj koji treba da isprati priču?

Uklapanje cipela koje savršeno upotpunjuju moje kreacije predstavlja izuzetan izazov, jer želim da ovaj dodatak ne bude tek pratnja priči, već da bude ključni element u izražavanju snažnog identiteta i kreativnosti, ističući snagu i moć svakog komada odjeće. Razvijanje ovakvog detalja zahtijeva pažljivo promišljanje o estetici, funkcionalnosti i, naravno, priči koju želim prenijeti. Vjerujem da su upravo ovi jedinstveni komadi pravi izbor kada je riječ o tržištu, s obzirom na to da su žene uvijek spremne uložiti u nešto poseban aksesoar, čak i ako inače preferiraju klasičan stil. Zbog toga planiram da posjetim jedan od većih sajmova u Milanu uskoro, gdje se nadam da ću pronaći proizvođača sposobnog da zadovolji moje zahtjeve. To će biti ključni korak prema ostvarivanju vizije cipela koje, ne samo da prate modnu priču, već je i obogaćuju svojom jedinstvenom pričom i karakterom.

Ana Krgović
foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week

Konvencionalni modni komadi uvijek su i udobni, dok modeli koje stvaraš ne izgledaju baš tako. Može li ovakva vrsta visoke mode onome ko je nosi donijeti udobnost?

Shift studio je koncipiran tako da u njemu kreiram nenosive modele koji služe kao izvor inspiracije za kreiranje onih nosivih. Nenosivi odjevni predmeti često predstavljaju eksperimentisanje s formom, teksturama i inovativnim konceptima, pružajući prostor za kreativno istraživanje. Kada oblikujem svoje odjevne kombinacije, duboko se posvećujem stvaranju kompletnih vizualnih priča. Svojim pristupom želim da izrazim različite identitete kroz snalažljivo kombinovanje nosivih i udobnih odjevnih komada, raznolikih dodataka, te eksperimentisanje s različitim formama i oblicima. Svaki detalj u mom outfitu ima svoju ulogu u stvaranju snažne slike koja nije samo odjeća, već postaje umjetničko djelo. U mom procesu stvaranja, nastojim da vizuelizujem cjelokupnu kompoziciju kako bih prenijela dublju priču o identitetima koje želim predstaviti. Oduvijek sam vjerovala da moda nije samo sredstvo pokrivanja tijela, već izraz umjetničke forme.

Ana Krgović
foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week

Sve se više dizajnera okreće recikliranim i biorazgradivim materijalima. I sama si imala priliku da kroz svoj rad pokreneš tu ekološku temu. Može li se od recikliranih materijala stvarati visoka moda i koliko je bitno da i kroz ovu industriju vodimo računa o životnoj sredini?

Prije nego što sam krenula na studije, nisam imala saznanje da je modna industrija drugi najveći zagađivač na svijetu, a to saznanje je posebno teško palo s obzirom na moje profesionalno usmjerenje. Otkriće surove stvarnosti o neetičkom postupanju modne industrije, koje uključuje ne samo zagađenje, već i štetne uticaje na životinje i nehuman odnos prema radnicima, motivisalo me da s posebnom pažnjom odabirem materijale. Snažno se trudim da odjevni komadi koje stvaram budu ne samo dugotrajni, već i prilagodljivi višestrukim sezonskim trendovima. U Shift Studiju, predana sam ekološki odgovornom pristupu stvaranju, koristeći materijale koji su ili reciklirani ili imaju potencijal za recikliranje, dok print nastaje biorazgradivim bojama. Nekada primjenjujem zero waste tehnike kako bih smanjila otpad, koristeći ostatke materijala za stvaranje novih oblika. Posebnu pažnju posvećujem minimalnom utrošku materijala. U narednom periodu, planiram učestvovati u događanjima u Belgiji koja se fokusiraju upravo na temu održivosti u modnoj industriji. Ova inicijativa predstavlja korak prema podizanju svijesti i podsticanju promjena unutar industrije, a moj cilj je pridonijeti pozitivnim transformacijama kroz svoj angažman i praksu.

Ana Krgović
foto: Hai Nguyen/harbin Fashion Week

Usmjerena sam na stvaranje vrijednosti koje traju

Moda se prebrzo mijenja, a često bude “u trendu” i ono što se nosilo prije nekoliko decenija. Trudiš li se da svojom kolekcijom ispratiš ili više da sama diktiraš trendove?

U Shift Studiu, težim stvaranju kolekcija koje nisu podložne brzim promjenama trendova. Moj pristup modi usmjeren je na stvaranje vrijednosti koje traju, umjesto da slijedim prolazne modne trendove. Inspiraciju crpim iz dubokih tema poput identiteta, kulture i održivosti, težim stvaranju kolekcija koje su vremenski odgovorne i relevantne. Iako poštujem dinamiku mode, želim da Shift Studio bude prepoznat po svojoj originalnosti i autentičnosti, umjesto da slijepo prati trenutne modne trendove. Dizajner stvara trendove, oni koji konzumiraju modu ih prate. Želim stvoriti odjeću koja izaziva razmišljanje i ima dugotrajan uticaj, a ne samo privremeni trenutak u modnoj industriji.

Bonus video: