Foto: Privatna arhiva

Cilj da predstavi Crnu Goru kao poželjnu destinaciju

Nakon titule prve pratilje koju je osvojila na izboru za mis turizma krajem prošle godine, naša lijepa Crnogorka Andrea Nikolić ponovo se vraća u Kinu

3174 pregleda 29 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Jedna od zvanično najljepših Crnogorski Andrea Nikolić već mjesecima kao mis turizma kroz sve što radi promoviše Crnu Goru. Upravo zahvaljujući promociji ne samo svoje zemlje, već i Kine gdje je krajem prošle godine održano svjetsko takmičenje za mis turizma, Andrea je osvojila titulu prve pratilje.

Puno lijepih uspomena ovu mladu Podgoričanku vežu za Kinu, a bila je nedavno pozvana i da bude gošća na proslavi Kineske nove godine. Sada se ponovo vraća u Kinu gdje će biti gošća Međunarodne konferencije posvećene razvoju turizma od 22. do 29. februara.

foto: Privatna arhiva

Nakon lijepih uspomena i provedenih 15-ak dana u Kini, Andrea ne krije da se sa zadovoljstvom vraća u ovu zemlju.

“Sigurno da je sada mnogo lakše, jer je prvo putovanje bilo veliki izazov za mene i prirodno je da je bila prisutna izvjesna doza treme. Potpuno sama sam putovala u tako daleku zemlju i nijesam imala mnogo informacija sa kakvim ću se izazovima sresti na putu i tokom boravka u Kini. Sada sam već ‘probila led’, takoreći, pa mi je i mnogo ugodnije putovati, naročito što sam tamo već postala prepoznata kao osoba koja je došla iz male države i ostvarila zavidan rezultat na takmičenju ljepote. Dakle, veoma sam uzbuđena i srećna što ću imati priliku ponovo da posjetim Kinu, državu za koju me vežu najljepša iskustva i izuzetan uspjeh u svijetu modelinga”, ispričala je “Vijestima” Andrea.

Tokom boravka u Kini prethodnog puta imala je priliku da upozna regiju Kvandžu, a sada će je put odvesti na drugu stranu zemlje.

“Sada ću posjetiti grad Fudzou i regiju Đangsi gdje ću se upoznati sa turističkim potencijalima i atrakcijama te regije. Ono na šta sam ja posebno ponosna je upravo i titula ‘Ambasador Tourism’ koju sam dobila tokom mog boravka u Kini, kao djevojka koja je bila prepoznata da ima najveći potencijal da doprinese razvoju međunarodne turističke industrije i jačanju međunarodnog prijateljstva. Stoga ću se truditi da prikupim što više informacija o turističkoj industriji provincije Jiangki, ali i cijele Kine. Međutim, ono što je meni prioritet je da turističkim poslenicima iz Kine predstavim Crnu Goru i ponudim našu zemlju kao poželjnu turističku destinaciju”, otkriva Nikolić.

Andrea Nikolić
foto: Privatna arhiva

S obzirom na to da je Kina velika zemlja, Andrea ima plan kako da ispromoviše Crnu Goru tako da naša zemlja njima postane zanimljiva destinacija.

“Upravo mi je to i glavni cilj. Ova konferencija koja je posvećena razvoju turizma sjajna je prilika da kineskim turoperatorima predstavimo našu turističku ponudu i da ih pozovemo na saradnju sa našim turoperatorima, kako bi doveli što veći broj kineskih turista u Crnu Goru. Ne mogu a da ne primijetim da je udio kineskih turista u ukupnom broju turista u Crnoj Gori veoma mali, naročito ako imamo u vidu da je Kina najmnogoljudnija država svijeta. Budući da je turizam vodeća strateška razvojna grana Crne Gore, moramo mnogo više pažnje da posvetimo promociji Crne Gore u Kini. Pri tome treba imati u vidu i brzinu privrednog razvoja Kine, što povećava platežnu moć turista koji dolaze iz ove daleke zemlje”, napominje misica.

Od trenutka kada je postala prva pratilja prošlo je dva mjeseca, a nakon 10-ak dana Andrea je bila i na proslavi Kineske nove godine u Podgorici. Sem Kine, Andrea odgovara na pitanje koje su to još zemlje zanimljive da bismo mogli da im se nametnemo kao turistička destinacija:

“Turisti iz država zapadne Evrope su neka naša tradicionalna ciljna grupa, jer su dobrog standarda i bolje platežne moći. Međutim, ja bih sve više akcenat stavljala i na druga, manje popularna, turistička tržišta, u kojima je u posljednoj dekadi povećana tražnja za dobrom turističkom ponudom. Tu prije svega mislim na Japan, Tursku i Indiju”.

Andrea je studentkinja druge godine Pravnog fakulteta u Podgorici te je pred sam odlazak u Kinu na izbor rekla da je obrazovanje najbitnije. O tome koliko su je uspjesi omeli na tom polju kaže:

Andrea Nikolić
foto: Privatna arhiva

“Moram priznati da je teško balansirati između fakulteta, modelinga u koji uključujem obaveze koje imam kao ambasadorka turizma i honorarnog posla kojim se uporedo bavim. Svakako da fakultet jeste primaran, ali je činjenica da se sve ne može postići na jednako kvalitetan način. U ovom periodu ‘jurim’ za ispitima kako bih postigla ono propušteno dok sam bila u Kini. Nadam se da će sve doći na svoje, te da ću jednoga dana biti uspješna i kao pravnica”, zaključuje Andrea.

Bonus video: