Zvanično najljepša Crnogorka: Moja misija je razvoj i osnaživanje žena

Naša najljepša Crnogorka trenutno se nalazi u Mumbaiu gdje su misicama priredili doček iz bajke, te tvrdi kako se finale takmičenja bliži da je i napetost među kandidatkinjama veća

15290 pregleda 439 reakcija 11 komentar(a)
Anđela Vukadinović: Crvenom haljinom koju je osmislila njena mama privukla pažnju, Foto: Privatna arhiva
Anđela Vukadinović: Crvenom haljinom koju je osmislila njena mama privukla pažnju, Foto: Privatna arhiva

Zvanično najljepša Crnogorka Anđela Vukadinović već neko vrijeme je u Indiji gdje je 9. marta finale izbora za Mis Svijeta. Ne krije da kako se finalni izbor bliži, uzbuđenje raste, te da je to osjećaj koji ne prati samo nju, već i ostale kandidatkinje.

“Osjeća se doza napetosti veća nego ranije. Jer sve djevojke imaju isti cilj - da svoju zemlju i sebe predstave na najbolji mogući način. Sve se nadaju najboljem”, prenosi za Vijesti svoje utiske sa takmičenja Vukadinović.

Misice su trenutno u Mumbaiu.

“Doček u Mumbaiu je bio kao ‘iz bajke’. Organizacija je na najboljem nivou, puno se vježba i radi, tako da je dan maksimalno ispunjen. Kod nekih djevojaka se vidno osjeća pad energije, ali ja se trudim da izdržim i budem hrabra i odlučna do kraja. Pravo da vam kažem, došla sam organizovana i spremna na sve prepreke kako bi zablistala tokom finalne noći. Posebno me motiviše tolika podrška mog naroda, znam da ću opravdati njihova očekivanja”, sigurna je Anđela na koju je poseban utisak ostavilo to što je imala priliku da upozna organizatorku Svjetskog izbora za mis, čuvenu Đuliju Morli.

“Riječ je o jednoj od najmoćnijih žena na svijetu kada govorimo o menadžerskim sposobnostima i o prepoznavanju talenata. Njena bezgranična ljubaznost i nepokolebljiva podrška uzdižu svaku takmičarku, njegujući naše snove i rasplamsavajući našu strast. Stajati pored tako izuzetne žene je čast - neopisiva. Zahvalna sam što učim od tako moćne žene i zauvijek ću biti zahvalna na njenoj podršci i inspiraciji”, iskrena je Anđela.

Raspored za finale je prenatrpan, a do sada imali su i nekoliko manjih izbora. Anđela je zadovoljna kako se predstavila do sad.

“Tokom dana imamo mnogo aktivnosti koje moramo obaviti. Ono što bi se u narodu reklo ‘ne znamo što ćemo prije’. Imali smo nekoliko manjih izbora, a sve kako bi smo osjetile pravi takmičarski duh i bile u potpunosti spremne za samu završnicu. Svoje umijeće pokazale smo u sportskim disciplinama, takmičenju top modela, večeri posvećenoj našim talentima, ali i mnogim drugim izborima. Svaki izbor je interesantan i zanimljiv na svoj način. Odlično smo se zabavile, puno je anegdota iza nas”, otkriva ona.

Misice su imale zadatak da napišu obraćanje svetskoj javnosti na temu zaštite tigrova i njihovog staništa.

“Tema izabrana na preporuku Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Indije”, dodaje Anđela koja se već neko vrijeme bavi problemom nejednakosti polova, posebno u vezi sa razvojem i osnaživanjem žena.

“Kroz svoje humanitarne akcije u Crnoj Gori, shvatila sam koliko je važno obraćati pažnju na ovu globalnu temu. Zato sam odlučila da u okviru tema koje su u fokusu na Summit G20, pod sloganom ‘Jedna zemlja, jedna porodica, jedna budućnost’, predstavim svoju perspektivu ovog globalnog problema. Reakcije su bile odlične”, pohvalila se ona jer smatra da je nejednakost polova suštinski globalni izazov koji zahtijeva hitno djelovanje.

“U mnogim djelovima svijeta žene su suočene sa sistemskim preprekama koje im otežavaju pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama, ekonomskim resursima i političkom učešću. Ovo ne samo da ograničava njihov lični razvoj, već i usporava napredak cjelokupnog društva. Kroz razvoj i osnaživanje žena, ne samo da se smanjuje nejednakost polova, već se i stimuliše ekonomski rast, poboljšava kvalitet života i gradi održivija budućnost za sve. Kako bismo postigli ovaj cilj, neophodno je da se angažujemo na svim nivoima: od lokalne zajednice do globalne politike”, savjetuje Vukadinović.

“Zamislite svijet u kome se svaka žena osjeća podržano i osnaženo da ostvari svoje snove i doprinese zajednici. To nije samo san, već cilj ka kojem moramo težiti kao globalna zajednica. Svi možemo biti dio ovog pokreta za promijene. Zajedno možemo izgraditi svijet u kome je rodna ravnopravnost stvarnost, a ne samo ideal. Hajde da se udružimo i radimo zajedno na ostvarivanju ovog cilja”, poručuje Vukadinović.

Najveću pažnju javnosti, prema njenim riječima izazvalo je predstavljanje u nacionalnoj nošnji i njena haljina za koju ističe da je “hit u svijetu”. Riječ je o crvenoj haljini sa grbom naše zemlje na njoj. I sami organizatori su ostali iznenađeni. Kazali su mi da nisu očekivali da neko na ovako originalan način može predstaviti zemlju iz koje dolazi. Crvena boja im se inače jako dopala, a generalno ovo je ideja moje majke Slađane. Nakon mog izlaska oko mene se stvorio veliki broj novinara i raznih pohvala i pitanja u vezi haljine. Iako se najljepša haljina bira na finalnoj večeri koje će se održati 9. marta, meni je pošlo za rukom prvi put u istoriji da simpatije modnih kritičara pridobijem nekoliko nedelja ranije”, sa ponosom ističe Vukadinović koja pored toga što je ambasadorka humanisti i ljepote, na ovom izboru predstavlja svoju zemlju, te otkriva kako je ostale kandidatkinje upoznala sa osnovnim podacima, te o čemu im je pričala:

“Djevojkama sam mnogo pričala o Crnoj Gori. Mada, mnoge su već znale mnogo o zemlji iz koje dolazim, o našoj najljepšoj Crnoj Gori. Jedna djevojka se našalila i rekla mi- ‘Nije ni čudo sto si tako lijepa, kada dolaziš iz tako lijepe države’. Ipak, moram priznati da sam im najviše pričala o Boki i Kotoru. Posebno su im bile interesantne humanitarne akcije koje sam organizovala. Iznenađeni su količinom novca koji sam prikupila za vrijeme svog mandata u Crnoj Gori i posavjetovale me da moram i u narednom periodu da se bavim humanitarnim radom. Smatraju da mi to ide najbolje od ruke”, tvrdi ona.

Drago joj je što je tokom svih ovih dana u Indiji stekla nova poznanstva i što će, vjeruje, neka prijateljstva koja su se rodila ovdje trajati decenijama.

“Družim se sa mnogim djevojkama i drago mi je da sam imala tu mogućnost da ih upoznam. Izdvojila bih kandidatkinje iz Češke, Slovačke, Južne Afrike, Tanzanije. Drago mi je da imam prilike da se upoznam i sa njihovom kulturom i običajima. Ne osjećam nikakvu konkurenciju, smatram da je svaka djevojka za sebe. Razmišljala sam mnogo o nekom humanitarnom projektu u Crnoj Gori gdje će upravo djevojke koje sam upoznala na takmičenju biti moje gošće. Da napravimo projekat svjetskih razmjera u Crnoj Gori. Znam da ćemo ostati u kontaktu i nakon izbora i da ću ja imati priliku da budem i njihova gošća”, sigurna je ona.

No, boravak u Indiji vezan je i za upoznavanje zemlje i lokalnih običaja, te Anđela ne krije da joj se ova zemlja sviđa, a posebno Mumbai.

“Jako mi se sviđa njihova kultura. Volim toliko naseljena područja. Posebno volim toliku raznolikost na jednom mjestu. Volim da putujem i često putujem, pa se veoma brzo navikavam na nove destinacije. Presrećna sam što se takmičenje održava baš u Indiji i što sam imala priliku da upoznam sve njene ljepote. Ovo je za mene jedna velika životna škola i znam da će biti prilike da još nekoliko puta posjetim Indiju i uživam u svim njenim ljepotama”, zaključuje Vukadinović.

Bonus video: