Moda je složen vizuelni jezik

Crnogorska dizajnerka Ana Radulović kreira za najmlađe, a nedavno je njena nova kolekcije predstavljena u britanskom časopisu “Vogue”

2913 pregleda 0 komentar(a)
Ana Radulović, Foto: Privatna arhiva
Ana Radulović, Foto: Privatna arhiva

Dječija moda nije toliko inspirativna domaćim kreatorima, ali je crnogorska dizajnerka Ana Radulović odlučila da upravo svoj talenat pokaže kroz izradu modela za najmlađe. Zahvaljujući ovom poduhvatu u kojem je deceniju i brendu “Petit Paris Clothing” nedavno je dospjela u britanski “Vogue” gdje je predstavljena njena nova kolekcija.

“Biti predstavljen u britanskom ‘Vogueu’ bila je nevjerovatna prilika za mene i moju kolekciju. Kontaktirali su me nakon što su me uočili na društvenim mrežama i to je bio početak obogaćujuće saradnje. Smatram da ovo priznanje naglašava rastuće interesovanje za modu sa Balkana, regiona koji se sve više prati u modnoj industriji”, ispričala je u intervjuu za “Vijesti” dizajnerka Ana Radulović, te podsjetila da je Balkan iznjedrio svjetski poznate dizajnere, poput Roksande Ilinčić, srpske dizajnerke koja je nadaleko poznata, Marka Mitanovskog, pobjednika britanskog ‘Vogue’ takmičenja 2009. i kultni brend poput EVICA, čiji je osnivač Evica Milovanov Penezić, takođe su imali značajan uticaj u svijetu mode.

Nada se da će joj ovaj editorijal otvoriti nova vrata u svijetu mode.

“Ovo ne samo da gradi moj kredibilitet kao kreatora, već mi pruža i vrijednu međunarodnu izloženost. Očekujem da ovo priznanje može olakšati moju ekspanziju na druga tržišta, posebno na evropsko tržište, što je cilj koji sam sebi postavila”, ističe Radulovićeva koja je školu za dizajnere završila u Parizu, te je nakon dugogodišnjeg rada u modi za žene odlučila da svoju kreativnost pokaže kroz kolekcije za najmlađe.

Model iz kolekcije Ane Radulović
Model iz kolekcije Ane Radulovićfoto: Aida Dizdarević

“Odabrala sam izradu dječije odjeće jer sam u trenutku kada sam donijela ovu odluku bila zasićena ženskom modnom industrijom i tražila sam nešto novo i osvježavajuće. Čvrsto vjerujem da djeca treba da budu djeca, što je duže moguće. Tako sam odlučila da se fokusiram na kreiranje posebno dizajnirane odjeće za najmlađe, sa naglaskom na udobnost, izdržljivost i očuvanje detinjstva kroz stil i dizajn. Studije u Parizu dale su mi vještine da ostvarim ovu viziju, a sa strašću i posvećenošću nastojim da kreiram odjeću koja djeci omogućava da jednostavno budu ono što jesu: djeca”, kaže kreatorka čije su kolekcije namijenjene djeci do 10 godina.

Crnogorski kreatori rijetko se odlučuju da dizajniraju odjeću za djecu, a o tome koliko joj je zbog toga bilo lakše da pokaže svoju kreativnost, kaže:

“Kada sam počinjala prije nekih deset godina, istina na crnogorskom tržištu nije bilo velikog izbora dječije mode. Uočavajući ovu prazninu, uvidjela sam priliku da kreiram kvalitetnu, udobnu i estetski prijatnu odjeću za djecu. Međutim, rad u dječjoj modi nosi svoje izazove. Stalno moram da balansiram između estetike i funkcionalnosti, jer dječja odjeća mora biti i praktična i udobna za nošenje. Ovo ograničenje podstiče moju kreativnost i tjera me da pronađem inovativna rješenja koja zadovoljavaju potrebe djece, a istovremeno odražavaju moju estetiku i moju kreativnost”, tvrdi ona.

Za Anu je moda oblik ličnog i kulturnog izražavanja, te ističe da kroz ono što nosimo pokazujemo identitet, vrijednosti i emocije, te je veoma bitno da se od malih nogu djeca uče njenom značaju.

“Moda za mene prevazilazi jednostavnu odjeću i postaje složen vizuelni jezik koji se neprestano razvija s vremenom i socio-kulturnim uticajima. Učenje o modi može podići svijest mladih o pitanjima kao što su održivost, etika i raznolikost, pomažući im da postanu svjesniji i odgovorniji potrošači u budućnosti”, napominje dizajnerka.

Model iz kolekcije Ane Radulović
Model iz kolekcije Ane Radulovićfoto: Aida Dizdarević

Izgled je taj koji presuđuje kad kupujemo stvari, no da bismo istu nosili ona mora biti udobna. S obzirom na to da ono što kreira nose najmlađi, Ana otkriva kako se oni osjećaju u njenim modelima, te koliko je bitno da jednako budu komadi udobni, ali i da zadovolje izgledom:

“Iako estetika igra ključnu ulogu u odabiru odjeće, smatram da je udobnost jednako važna, možda i važnija, posebno kada su djeca u pitanju. Jako pazim prilikom odabira materijala, da su krojevi prilagođeni njihovim pokretima i da su detalji poput šavova i etiketa dizajnirani da izbjegnu bilo kakvu nelagodu. Međutim, to ne znači da žrtvujem estetiku. Naprotiv, vjerujem da je potpuno moguće spojiti ta dva aspekta”, sigurna je sagovornica “Vijesti” koja ne krije da pronalaženje kvalitetne tkanine ponekad može biti izazov.

“Lično se zalažem za korišćenje prirodnih i sertifikovanih materijala koji su bezbjedni za dječiju kožu. To znači da ne sadrže štetne materije i da ispunjavaju stroge standarde bezbednosti i kvaliteta”, dodaje ona.

Obično je plava boja namijenjena dječacima, roza djevojčicama, no Anine kolekcije zasada su više namijenjene nježnijem polu.

“U svojim trenutnim kolekcijama koristim boje koje se ipak više povezuju s djevojčicama, poput roze, što proizilazi iz tržišne potražnje. Iako i sama imam dva dječaka, ponekad mi je teže dobiti inspiraciju za dječake”, iskrena je ona.

Model iz kolekcije Ane Radulović
foto: Aida Dizdarević

Kolekcije sa potpisom Ane Radulović prepoznatljive su po retro stilu. Upravo djevojčice i vole da izgledaju kao princeze a o tome koliko je teško uklopiti taj retro stil sa nekim aktuelnim detaljima, Ana otrkiva:

“Istina je da se moj stil često povezuje sa retro estetikom, ali to ne znači da je teško kombinovati ovaj stil sa aktuelnim detaljima, posebno kada je riječ o odjeći za djevojčice. Zapravo, smatram da se retro stil savršeno uklapa u preferencije djevojčica koje se vole osjećati kao princeze. Retro stil među djevojčicama vrlo je djetinjast i često podsjeća na eleganciju princeza u klasičnim crtanim filmovima. Ako pogledamo, na primjer, ‘vintage’ crteže djevojčica iz 1950-ih, možemo vidjeti kako je tadašnja moda bila i slatka i prefinjena”, smatra Ana koja je odabrala retro stil jer misli da evocira eru sofisticiranosti i nevinosti u dječjoj modi.

“Osim toga, nudi jedinstvenu priliku da spojite bezvremenski šarm prošlosti sa modernim detaljima kako biste kreirali jedinstvenu i elegantnu odjeću za današnje djevojčice. Kombinujući retro stil sa aktuelnim detaljima, nastojim da kreiram kolekcije koje zaokupljaju dječiju maštu, a istovremeno pružaju nostalgičan i elegantan izgled koji se dopada i roditeljima”, zaključuje Ana Radulović.

Bonus video: