Srbija: Uhapšeno pet osoba osumnjičenih da su oštetili budžet za 700.000 eura - Vijesti.me
AKCIJA ŽICA

Srbija: Uhapšeno pet osoba osumnjičenih da su oštetili budžet za 700.000 eura

Iz Uprave policije je objašnjeno da su njeni službenici učestovali u međunarodnoj policijskoj akciji Žica

novac
novac (Foto: Uprava carina)

U međunarodnoj policijskoj akciji Žica, u kojoj su učestvovali i službenici crnogorske Uprave policije, danas je na teritoriji Srbije uhapšeno pet osoba, osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja.

Iz crnogorske Uprave policije su saopštili da je među uhapšenima D.A. iz Prijepolja, direktor podgoričke EMD Company i zastupnik društva Louis Bambola Srl iz Breše. Uhapšeni su i Prijepoljci S.A. i K.Š., direktori beogradkog Mauriciusa, odnosno londonskog BBW Investmentsa.

„Uhapšeni su i Beograđanin R.V, ovlašćeni računovođa Mistrall.IT Company iz Beograda, kao i V.Z. iz Valjeva, direktor beogradskog AS Company Plusa“, dodaje se u saopštenju.

Za uhapšene se sumnja da su, po prethodnom dogovoru, u periodu od 18. oktobra do 10. maja počinili navedeno krivično djelo, tako što su korišćenjem falsifikovanih službenih isprava i poslovne dokumentacije navedenih domaćih i stranih kompanija, simulirali izvozno–uvozne poslove trgovine bakarnom žicom između Srbije, Crne Gore, Italije i Velike Britanije.

„Oni su, kako se osnovano sumnja, višestruko umanjivali vrijednost trgovane robe i carinskim organima Srbije prikazivali račune sa umanjenom nabavnom vrijednošću robe, lažno prikazujući da ona potiče iz stranih zemalja, a u cilju smanjivanja carinske i osnovice za obračun poreza“, objasnili su iz Uprave policije.

Osumnjičeni su na taj način, kako se osnovano sumnja, sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 700 hiljada eura, čime su oštetili budžet Srbije.

Iz Uprave policije je objašnjeno da su njeni službenici učestovali u međunarodnoj policijskoj akciji Žica, koja je nakon osam mjeseci intenzivne saradnje realizovana hapšenjem pet osoba.

Službenici Uprave policije su, u saradnji sa predstavnicima Uprave carina i Specijalnim državnim tužiocem, od novembra sprovodili zajedničku policijsku akciju sa kolegama Direkcije policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.


Najčitanije iz sekcije Zabava