Stres u trudnoći utiče na pol djeteta - Vijesti.me
Istraživanja

Stres u trudnoći utiče na pol djeteta

Istraživači su utvrdili da se u normalnim uslovima na 100 beba rodi 51 dječak i 49 djevojčica, dok je nakon zemljotresa u Čileu rođeno 55 devojčica i 45 dječaka

Stres kod trudnica može da ima uticaj na pol bebe, pokazali su rezultati istraživanja koje je obavila grupa naučnika sa Univerziteta "Njujork".

Istraživanje je pokazalo da buduće mame, izložene stresu konstatno ili traumi na početku trudnoće, češće rađaju djevojčice.

Naučnici su došli do tog rezultata ispitujući posledice na trudnice veoma stresne situacije, zemljotresa u Čileu 2005. godine

Pretpostavlja se i da je muški fetus osjetljiviji na stres od ženskog, tako da je izloženiji pobačaju
Tom prilikom je konstatovano i da jači stres na početku trudnoće u velikoj mjeri povećava opasnost od prijevremenog porođaja.

Svaka deseta Čileanka koja je doživjela zemljotres 2005. godine dok je bila trudna porodila se prijevremeno, dok se u normalnim uslovima radi o procentu od šest odsto, konstatovali su naučnici.

Istraživači su utvrdili i veći procenat rođenja djevojčica, jer se u normalnim uslovima na 100 beba rodi 51 dječak i 49 djevojčica, dok je nakon zemljotresa rođeno 55 devojčica i 45 dječaka.

Pretpostavlja se i da je muški fetus osjetljiviji na stres od ženskog, tako da je izloženiji pobačaju.


Najčitanije iz sekcije Zabava