Suđenje braći Kurtagić: Arafat upućen psihijatru - Vijesti.me
ubistvo u rožajama

Suđenje braći Kurtagić: Arafat upućen psihijatru

Arafat po mojoj procjeni nije u mogućnost da prisustvuje glavnom pretresu niti da uspostavi kontakt sa braniocem, rečeno je na suđenju

Arafat Kurtagić
Arafat Kurtagić (Foto: Beća Čoković)

Vijeće sudije Draga Konatara u Višem sudu u Bijelom Polju juče je odložilo za 2. jul suđenje Rožajcima braći Adnanu (32 )i Arafatu Kurtagiću(24) optuženima za saučesništvo u ubistvu sugrađanina Enesa Fetahovića(20). Njihov zajednički branilac advokat Kasim Dizdarević prethodno je sudu dostavio podnesak za odlaganje glavnog pretresa.

"Arafat po mojoj procjeni nije u mogućnost da prisustvuje glavnom pretresu niti da uspostavi kontakt sa braniocem. Insistiram da ga pregleda doktor psihijatrijske struke, jer se radi o osobi koja lako mijenja raspoloženje od smijeha do plača, što se i danas pokazalo. Prema mojim saznanjima psihički je liječen u pritvorskoj bolnici u Spužu nakon ekstradikcije o čemu postoji evidencija iz zdravstvenog kartona. Smatram da su i Adnanu povrijeđena prava na odbranu time što je iz neobjašnjivih razloga pritvoren u Spužu umjesto u Bijelom Polju, te nijesam u mogućnosti sa njim da kontaktiram radi pripreme odbrane", iznio je Dizdarević.

Na pitanje suda zbog čega nije angažovao advokata kako je najavio na prethodnom glavnom pretresu, Adnan Kurtagić je rekao, da nije kontaktirao ni sa rodbinom jer je pritvoren u Spužu te da namjerava da angažuje i advokata Dragoljuba Đukanovića koji će ga braniti zajedno sa Kasimom Dizdarevićem.

Arafat Kurtagić je potvrdio da je psihički liječen, ali da je zaboravio gdje i kada.

Arafat Kurtagić je potvrdio da je psihički liječen, ali da je zaboravio gdje i kada.
"To bih moga reći kada bih se nekako podsjetio. Znam da sam od zatvorskog ljekara u Spužu upućen na psihijatrijski pregled. Zaboravio sam jesam li se liječio od nekih drugih bolesti. Trenutno sam pod terapijom a ne znam koje lijekove koristim", iznio je Kurtagić.

Sud je donio rješenje kojim je određen psihijatrijski pregled Arafata u Dispanzeru za mentalno zdravlje bjelopoljskog Doma zdravlja pod rukovodstvom dr Gordane Konatar.

Prvostepenom presudom bjelopoljskog Višeg suda od 10. marta 2010. koju je Apelacioni potvrdio istog datuma prošle godine, njihov stariji brat Irfan Kurtagić (43), koji je prisustvovao glavnom pretresu, osuđen je na 14 godina zatvora a Arafat i Adnan u odsustvu na po 15. Tom presudom Kurtagići su oslobođeni optužbe za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i njihov sugrađanin Orhan Musić (30) koji se teretio da im je pomogao nakon izvršenja krivičnog djela. Pošto su Arafat i Adnan uhapšeni u Slovačkoj i ekstradirani Crnoj Gori, zatraženo je ponavljanje postupka u odnosu na njih.

Tužiteljka Nada Bugarin je prije početka prethodnog glavnog pretresa 15. marta ove godine „izmijenila optužnicu“ u odnosu na okrivljene kojima je omogućeno ponavljanje postupka, u pogledu činjeničnog opisa i pravne kvalifikacije djela.

Bugarin je citirajući optužnicu iznijela da su Adnan i Arafat 7. oktobra 2005. godine oko 22.50 časova u Ulici 30. septembra u Rožajama, zajedno sa osuđenim bratom Irfanom sa umišljajem ubili Fetahovića, kojeg su udarali nožem tvrdim tupim predmetima.

Svjedok tražio “paprene” dnevnice

Svjedok Safet Kurtagić iskazao je nezadovoljstvo jučerašnjim odlaganjem glavnog pretresa. U jednom trenutku je ustao i obavijestio predsjednika vijeća da neće biti u mogućnosti „jedno vrijeme da se odaziva pozivu suda da svjedoči“.

"Od 26 maja ću biti nedostupan jer ću jedno vrijeme biti u Njemačkoj. Nekoliko puta sam dolazio na glavni pretres koji se odlaže i tražim da mi se isplati nadoknada za izgubljeno vrijeme, dnevnice i putovanje u iznosu od 700 eura. Uostalom biću zadovoljan i sa polovinom od tog iznosa. Za današnje prisustvovanje na suđenju tražim da mi se isplati dnevnica u iznosu od 80 eura kao i troškovi za gorivo od 20 eura. Ja sam preduzetnik i svaki izgubljeni trenutak meni nanosi štetu", iznio je Kurtagić.

On je nakon završetka glavnog pretresa pošao kod sudije Konatara i rekao mu da odustaje od naplate troškova.


Najčitanije iz sekcije Zabava