Tužiteljka ucjenjivala Martinovića da optuži novinara - Vijesti.me
SAMARDŽIĆ VRŠILA PRITISAK

Tužiteljka ucjenjivala Martinovića da optuži novinara

Prema saznanjima “Vijesti” tužilaštvo nema dovoljno dokaza koje bi pred sudom iznijelo protiv novinara, zbog čega im je trebala izjava Duška Martinovića koja bi teretila Jova Martinovića

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić ucjenjivala  je osumnjičenog za šverc droge Duška Martinovića (44) da u sporazumu o priznanju krivice optuži istraživačkog novinara Jova Martinovića (42) da je član te narkogrupe, saznaju “Vijesti”. 

Branilac Duška Martinovića, advokat Branislav Durutović potvrdio je “Vijestima” da je Samardžić “pritiskala”  njegovog klijenta da to uradi.

Novinar istraživač koji je radio za međunarodne medije, uključujući The Economist, Newsday, the Global Post, the Financial Times i BIRN u pritvoru je od 22. oktobra 2015. godine.

Prema saznanjima “Vijesti” tužilaštvo nema dovoljno dokaza koje bi pred sudom iznijelo protiv novinara, zbog čega im je trebala izjava Duška Martinovića koja bi teretila Jova Martinovića. 

Izvor “Vijesti” kazao je da je tužiteljka Samardžić Duška Martinovića, člana međunarodne grupe kradljivaca dragulja Pink panter, ucjenjivala pokretanjem  istrage o porijeklu imovine njegove porodice.

Izvor blizak Martinoviću rekao je “Vijestima” da tužiteljka prijeti njegovoj porodici izbacivanjem iz kuće kupljene 2007. godine, koja se vodi na njegovu majku i da vodi “neosnovanu finansijsku istragu o porijeklu njegove imovine, koju koristi kao ucjenu za potpisivanje lažnog priznanja”.

Pozivajući se na oznaku tajnosti postupka, iz Specijalnog tužilaštva “Vijestima” nijesu odgovorili  da li su tačni navodi da Martinovića pritiskaju u vezi sa finansijskom istragom koja se vodi o njegovoj imovini i da zahtijevaju da u okviru sporazuma o priznanju krivice tereti i ljude za koje tvrdi da nijesu umiješani u trgovinu drogom.

Taj Cetinjanin gotovo mjesec  štrajkovao je  glađu u Istražnom zatvoru, a protest je prekinuo kada mu je omogućeno da razgovara sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem. 

Krajem prošle sedmice prekinuo je pregovore  sa Samardžić, odbijajući da optuži novinara da je dio kriminalne grupe.   Njegov branilac tada je rekao “Vijestima” da Martinović štrajkom nije želio da izvrši pritisak na bilo koga, već da skrene pažnju na neravnopravan tretman koji ima u toj istrazi.

Istakao je da Martinoviću posebno smeta to što je tužiteljka finansijskom istragom obuhvatila i njegovu majku: “Što se tiče krivičnog postupka i finansijske istrage, on je tu da odgovara”.

Advokat je kazao “Vijestima”  da im  ni četiri mjeseca nakon podizanja optužnice nijesu dostavljeni dokazi koje ima tužiteljka.

 Dvojica Martinovića, Dejan Jablan zvani Oluja (48), Igor R. Vušurović (47), Dejan Rutović (37), Branka Stanišić (46), Maljota Đurašević (40), Marija Milovanović (30), Željko Vujović (58) i Zlatko Romanović (43) uhapšeni su 22. oktobra prošle godine u međunarodnoj policijskoj akciji “Mak”.  Iz policije su tada tvrdili da su  dio te međunarodne narkogrupe i četvorica tadašnjih robijaša Vaso Perović (45), Milan Marić (33),  Marko Šaković (31) i Željko Vujačić (35). Njihove ćelije u Poluotvorenom odjeljenju KP doma juče su pretresene, nakon čega su premješteni u drugi dio zatvora.

Duško Martinović
Duško Martinović(Foto: Savo Prelević)

 Inspektorima su tog dana umakli  Holanđanka Rebeka Luis Jakobs Shor (48) i Ulcinjanin  Namik Selmanović (36), a tokom akcije hapšenja bio je nepoznat identitet dvoje navodnih članova te kriminalne organizacije. 
Tužiteljka Samardžić nagodila se sa Milovanovićevom i Selmanovićem da budu svjedoci saradnici, a u aprilu je  podigla optužnicu protiv dvojice Martinovića i još 12 osoba zbog organizovanog šverca narkotika u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Holandiji.

 Duška Martinovića, koji je odležao više godina u zatvoru zbog pljačke dragulja na Azurnoj obali, tužilaštvo je označilo kao organizatora  kriminalne organizacije. Nekoliko optuženih već je potpisalo sporazume o prizanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom. “Vijesti” saznaju da je sporazum nuđen i Jovu Martinoviću, ali da je on to odbio.

O imovini optuženih  7. septembra

Za 7. septembar odgođen je  pretres, koji se u podgoričkom Višem sudu vodi u okviru finansijske istrage o dokazivanju porijekla imovine Duška Martinovića i 13 optuženih za šverc narkotika.

Sudija Boris Savić juče je kazao da je advokat Dragoljub Đukanović, branilac optuženog Željka Vujovića tražio  odlaganje, jer je na godišnjem odmoru do prvog septembra.

Finansijska istraga vodi se uporedo sa  krivičnim postupkom, a branioci optuženih  podnijeli su žalbu na odluku Savića da odredi privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom. 

Optužen jer je instalirao viber jednom od osumnjičenih

Tužiteljka Samardžić optužila je novinara da je Dušku Martinoviću “instalirao aplikaciju na telefonu” i da je posredovao u nabavku 19,675  kilograma   marihuane. “Iskorišćavajući  svoja znanja iz novinarske profesije instalira odgovarajuću aplikaciju preko interneta  na  telefonu  okr.  M.D. koja će omogućiti tajne razgovore sa V.M. oko krijumčarenja droge, koje ne može kontrolisati crnogorska policija i pronađe lica od kojih se može nabaviti marihuana.”

Prema saznanjima “Vijesti” u pitanju je aplikacija za besplatne razgovore.  Tužilaštvo tvrdi da je povezao Duška Martinovića sa Selmanovićem, koji mu je navodno prodao marihuanu.  Selmanović se sa tužiteljkom nagodio da ga oslobodi optužbi, a da zauzvrat bude  svjedok saradnik.

Jovo Martinović
Jovo Martinović

Jovo Martinović je negirao krivicu  tvrdeći da je sa Duškom Martinovićem   komunicirao o snimanju dugometražnog igranog filma, a ne o švercu droge.

On  je u posljednjih deceniju i po radio na nekoliko novinarskih istraživačkih projekata objavljenih u nekim od najuticajnijih svjetskih medija, razotkrivajući ratne zločine i organizovani kriminal širom Balkana. 

Nekoliko puta istraživao je bandu Pink Panteri, čija je većina članova porijeklom iz bivše Jugoslavije.

Radio je kao producent saradnik na dokumentarcu iz 2013. godine  Smash and Grab (Razbij i zgrabi), a godinu kasnije sa medijskom grupom Vice radio je na produkciji dokumentarnog serijala o Pink Panterima i blisko je sarađivao sa Duškom Martinovićem, koji je jedan od glavnih sagovornika u seriji.

Tokom 2015. godine sa panterom Martinovićem pregovarao je o  planiranom holivudskom filmu o njegovom životu.

U vrijeme hapšenja radio je kao fikser za francusku produkcijsku kuću, CAPA Presse, koja ga je angažovala za terenske provjere i pronalaženje izvora za dokumentarac  La Route de la Kalashnikov (Put kalašnjikova) i potvrdila to crnogorskom tužilaštvu. 

Taj dokumentarac emitovan na francuskoj TV  Canal Plus u januaru,  razotkrio je ilegalni šverc oružja sa Balkana u Zapadnu Evropu.

Osim CAPA Presse, Reporteri bez granica, njujorški Komitet za zaštitu novinara i predstavnica OEBS-a za slobodu medija slali su crnogorskim vlastima pisma u kome izražavaju zabrinutost ili protestuju zbog hapšenja Martinovića ili traže informacije o slučaju.


Najčitanije iz sekcije Zabava