Ulcinj: Tužilaštvo provjerava jesu li se inspektori bogatili na račun građana - Vijesti.me
Pod rendgenom

Ulcinj: Tužilaštvo provjerava jesu li se inspektori bogatili na račun građana

Više Ulcinjana je potvrdilo da rukovodstvo, ali i službenici IP Ulcinj, gotovo tri godine od građana i privrednika uzimaju novac

Ulcinj policija
Ulcinj policija (Foto: Samir Adrović)

Ulcinjsko tužilaštvo provjerava da li su se rukovodioci i službenici tamošnje Ispostave policije, godinama nezakonito bogatili na račun građana, saopšteno je "Vijestima nedjeljom" iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Nakon izviđaja, oni će ocijeniti da li u radnjama čelnih ljudi ulcinjske policije i službenika, za koje je Odjeljenje unutrašnje kontrole (OUK) krajem 2012. provjeravalo da li su od građana uzimali novac za privatne potrebe, počinili krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Rukovodilac IP Ulcinj, Rudolf Elezović, je rekao da neće komentarisati rad ni izjave tužilaštva, dodajući da i dalje smatra da su navodne zloupotrebe "naučna fantastika".

Osnovno državno tužilaštvo u tom gradu je, nakon što im je OUK MUP-a dostavila Izvještaj o provjerama, počelo sa salušanjem svjedoka.

Nekoliko službenika ulcinjske policije potvrdilo je priču o uzimanju novca od građana. Prema njihovim riječima za tri godine, koliko navodno traje finansiranje na nezakonit način, prikupili su nekoliko desetina hiljada eura
"Povodom Izvještaja unutrašnje kontrole MUP-a... Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju formiralo je predmet, prikupilo dokumentaciju koja nije bila sadržana u spisima Unutrašnje kontrole, izvršilo potrebno vještačenje i saslušalo određeni broj svjedoka", piše u odgovoru iz VDT-a, koji potpisuje zamjenica Radmila Ćuković.

Prema nezvaničnim informacijama iz policije, izjavu o tome na koji način su, kako i zbog čega finansirali rad inspektora, tužilaštvu su dali brojni građani, preduzetnici, direktori Javnih preduzeća, Doma zdravlja, ali i predsjednik Opštine Ulcinj.

Oni su, navodno, tužiocu rekli da im je žao što nisu u mogućnosti više da pomažu policiji, u njihovoj borbi protiv kriminala i da će to raditi i dalje.

"Vijesti" ranije, a nakon što se redakciji obratilo nekoliko građana Ulcinja, objavile da inspektori Sektora za privredni kriminal, po nalogu ODT-a provjeravaju navode građana.

Više Ulcinjana je potvrdilo da rukovodstvo, ali i službenici IP Ulcinj, gotovo tri godine od građana i privrednika uzimaju novac za gorivo i školovanje.

Jedan od sagovornika istakao je da činjenica da su jedan dio novca dali i osuđivani kriminalci, govori da su šefovi i starješine ulcinjske policije na platnim spiskovima kriminalaca
Građani Ulcinja, tada su rekli da navodno, u ulcinjskoj policiji postoji i interni spisak fizičkih lica i privrednika koji su ih finansirali, ali i onih koji su to odbili, zbog čega su navodno pozivani na razgovor kod Elezovića.

"Vijestima" je tada dostavljen spisak privrednika iz tog grada, koji su policajcima redovno davali novac. Na spisku je, između ostalih, i ime Ulcinjanina koji je prije petnaestak godina hapšen zbog šverca nekoliko desetina kilograma heroina.

Nekoliko službenika ulcinjske policije potvrdilo je priču o uzimanju novca od građana. Prema njihovim riječima za tri godine, koliko navodno traje finansiranje na nezakonit način, prikupili su nekoliko desetina hiljada eura.

Građani Ulcinja koji su obratili "Vijestima" tvrde da su službenici, uz saglasnost šefa, privrednicima slali zahtjeve da im plaćaju školovanje i da je to uradio i pomoćnik komandira B. Đ.

Jedan od sagovornika istakao je da činjenica da su jedan dio novca dali i osuđivani kriminalci, govori da su šefovi i starješine ulcinjske policije na platnim spiskovima kriminalaca.

Nije kriminal nego saradnja

Unutrašnja kontrola je krajem decembra 2012. dostavila tužilštvu u Ulcinju izvještaj o izvršenim provjerama koje su oni radili gotovo tri mjeseca.

Pojašnjeno je da je Unutrašnja kontrola još u oktobru 2012. počela sa provjerama da li su fizička i pravna lica iz Ulcinja davala novac za potrebe školovanja pomoćnika rukovodioca ulcinjske policije.

Iako je sagovornik "Vijesti" iz vrha MUP-a tada rekao da postoji osnov za podizanje optužnice, ali da sve zavisi od ocijene tužilaštva, iz ulcinjske policije je rečeno da neko, zbog ličnih interesa, saradnju građana i policije, želi da predstavi kao kriminal.

"Pokušaj građana da pomognu policiji, neko hoće da zloupotrijebi i predstavi kao kriminal. Naravno svako ima pravo da sumnja, i u potpunosti podržavam da se ispita da li je neko iz policije zaista zloupotrijebio dobru volju građana i njihovu želju da pomognu policiji. Ako je neko to uradio, neka odgovara, ali nema razloga da se iskrivljuju činjenice. Ulcinjska policija dobila je motor, ali taj motor je registrovan na policiju i u službi je građana", kazao je sagovornik "Vijesti" iz ulcinjske policije.


Najčitanije iz sekcije Zabava