Sedam savjeta da postanete još bolji vlasnik ljubimca

Poslastice su važan dio svake dresure, pa je važno da ljubimcima dajemo one koje su zdrave, s kombinacijom hranljivih materija i vitamina
0 komentar(a)
kućni ljubimac, pas, Foto: Shutterstock
kućni ljubimac, pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.12.2016. 15:14h

Naši kućni ljubimci sa zadovoljstvom prihvataju svaki naš gest, bilo da je to poslastica ili češkanje po stomaku. Ali i pored najboljih namera, postoji još nekoliko stvari koje se zanemaruju, a mogu poboljšati odnos između ljubimca i vlasnika.

1. Dresura do kraja života

Kako ljudski odnosi zahtjevaju stalnu komunikaciju da bi ostali zdravi, to važi i za odnos životinje i čovjeka.

Ukoliko se brinete o psu, redovno ponavljajte jednostavne komande poput "Sedi", "Stani" i "Dođi" i nagradite ljubimca posle uspješno obavljenog zadatka

Ako za ljubimca imate mačku, izdvojite pet do deset minuta dnevno za igranje, a zatim postepeno korigujte ukoliko ispolji nepoželjno ponašanje (na primjer, grebanje namještaja). Naime, pažljivo pratite šta je najviše motiviše.

2. Počistite izmet - svakog dana!

Čak iako novi posip obećava svežinu danima ili je vaše dvorište dovoljno veliko, nemojte čekati vikend kako biste obavili "prljav posao".

Ukoliko je kutija s posipom neočišćena, može izazvati da maca urinira van nje. S druge strane, ukoliko dvorište nije počišćeno od ostataka izmeta, pas neće moći neometano da se igra, a čak se može i inficirati.

3. Procenjujte ishranu

Izbalansirana i kompletna ishrana je od vitalnog značaja za zdravlje vašeg ljubimca. Međutim, nutritivne potrebe životinja se mijenjaju tokom vremena - u zavisnosti od uzrasta, zdravstvenog stanja i nivoa aktivnosti. Zbog svih tih zahtjeva, konsultujte se savašim veterinarom, koji će vam preporučiti odgovarajuću hranu.

4. Zdrave poslastice

Poslastice su važan dio svake dresure, pa je važno da ljubimcima dajemo one koje su zdrave, s kombinacijom hranljivih materija i vitamina.

5. Zaštita od buva i krpelja cijele godine

Većina vlasnika pretpostavlja da je zimski period odmor od ovih parazita, dok oni zapravo vrebaju cijele godine. Zato je prevencija uvijek lakša, jeftinija i bezbjednija od liječenja.

6. Nove igračke

Vaš pas vjerovatno ima omiljenu igračku, ali baš kao i djeci, može mu dosaditi, pogotovu ako je igračka dotrajala. Zato, povremeno obradujte ljubimca novom igračkom, cijeniće to!

Takođe, i mačke vole da se igraju - i grebu! Pazite da maca ima dovoljno igračkica i da grebalica nije u stanju raspadanja.

7. Bezbjednost

Čak i ako ste sklonili sve kablove i ljekove van domašaja ljubimca, to ne znači da više nema načina da upadne u nevolju. Zato je najvažnije da održavate dom i dvorište bezbjednim od svih potencijalnih opasnosti, prenosi životinje.rs.

Bonus video: