Otkrivene 163 nove biljne i životinjske vrste

Iz WWF upozorili da rapidni razvoj te regije, koji uključuje masovne brane i rudnike, prijeti opstanku divljih vrsta
175 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2016. 15:24h

Zmija sa glavom u duginim bojama, gušter koji čiči na zmaja, samo su neke među 163 nove vrste koje su naučnici u posljednjih godinu dana otkrili na širem području regiona Mekong, saopštila je Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

Iz WWF su upozorili da rapidni razvoj te regije, koji uključuje masovne brane i rudnike, prijeti opstanku divljih vrsta.

Otkrića, objavljena u novom izvještaju, između ostalog uključuju geko guštera iz Laosa nježno plave boje kože i rijetke vrste banana koje su otkrivene u sjevernom Tajlandu a koje su ugrožen zbog povećanja sječe šuma.

Dolina rijeke Mekong dom je nekim od najugroženijih životinjskih vrsta. Rijetki životinjski djelovi, uključujući kosti tigra i rogove nosoroga, često su predmeti kolekcionara ili su korišćeni u tradicionalnoj medicini.

"Mekong regija nastavlja da nas podsjeća da postoje nevjerovatna, neistražena područja koja nas svake godine dovode do novih otkrića raznih vrsta i krucijalno je da ih zaštitimo prije nego nestanu", rekao je program menadžer za region Mekonga Džimi Borah.

Rijeka Mekong protiče kroz Kinu, Laos, Kambodžu, Vijetnam i Tajland.

U Izvještaju WWF-a za 2016. godinu se navodi da bi do 2020. godine globalna populacija riba, ptica, vodozemaca i reptila mogla da se smanji za dvije trećine u narednih 50 godina.

"Mnogi kolekcionari spremni su da plate hiljade dolara za rijetke, unikatne i ugrožene životinjske vrste kupujući ih na ilegalnim pijacama na ovom području. Da bi ih spasili, potrebno je podići svijest protiv konzumiranja njihovog mesa i zatvoriti ilegalne pijace”, rekao je Borah.

Galerija

Bonus video: