SLUŠALI STE MNOGO PUTA NA FILMOVIMA

Šta znači kada pilot na kraju razgovora kaže "rodžer"?

Ko je taj Rodžer Vilko? Možda neki slavni pilot, pa se njemu u čast ovo izgovara? Ne, u pitanju je opšteprihvaćena riječ, koju su u Drugom svjetskom ratu svi piloti shvatali
144 pregleda 6 komentar(a)
avioni, Sirija, Foto: Reuters
avioni, Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2016. 07:50h

Vojni piloti su često u prošlosti u razgovorima preko radio veze izgovarali riječ "Rodžer" ili ime i prezime: Rodžer Vilko. Djeluje zbunjujuće zašto bi neko nakon instrukcija nadređenog to izgovorio, ali postoji jednostavno objašnjenje, prenosi Vintage news.

Ko je taj Rodžer Vilko? Možda neki slavni pilot, pa se njemu u čast ovo izgovara? Ne, u pitanju je opšteprihvaćena riječ, koju su u Drugom svjetskom ratu svi piloti shvatali.

Naime, Rodžer je izabrano zbog svog početnog slova R, koje je prvo slovo engleske riječi "received" (primljeno).

S obzirom na to da piloti nisu svi znali engleski jezik, ustanovljeno je bilo jednostavno reći "R" ili "Rodžer", kad god bi odgovarali da su primili naređenje od svojih vojnih zapovjednika.

Međutim, zašto "Vilko" (Wilco)?

Kada prime naređenje, piloti bi rekli Rodžer, a dodali i riječ Vilko, kao obavještenje da će slijediti ono što im je nadređeni rekao. (Wilco - skraćeno od "will comply").

Roger Wilco je skarećenica za izjavu: "I received your instruction, and I will follow them" (Primio sam vaše naređenje i slijediću ga).

Preporučujemo za Vas