ŠTA SE NAJVIŠE TRAŽILO

Ovo je riječ godine

Riječ je potekla od grčke riječi "xenos" koja znači stranac ili gost i riječi "probos" koja označava strah ili paniku
2 komentar(a)
riječ, rječnik, Foto: Shutterstock
riječ, rječnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2019. 22:18h

Internet rječnik Dictionary.com za riječ godine izabrao je "ksenofobiju". Brexit, političko nasilje, izbjeglička kriza, prava transeksualaca u SAD-u i američka predsjednička kampanja neki su od događaja koji su doprinijeli da korisnici sve više pretražuju tu riječ.

Stranica ksenofobiju definiše kao "strah ili mržnju prema strancima i ljudima različite kulture", a u planu je da se značenje riječi proširi i na strah od nesviđanja "običaja, odevanja i kultura ljudi čije je porijeklo drugačije od našeg".

Riječ je potekla od grčke riječi "xenos" koja znači stranac ili gost i riječi "probos" koja označava strah ili paniku, prenosi b92.

Kako se navodi, korisnici su najviše pretraživali riječ ksenofobija na dan kad je Velika Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije.

Pretraga riječi ksenofobija porasla je za 938 odsto u periodu između 22. i 24. juna, a veliki porast je zabilježila i 29. juna kad je odlazeći predsjednik SAD-a Barak Obama rekao da kampanja republikanca Donalda Trampa nije mjerilo "populizma, već nativizma i ksenofobije".