Pet znakova kojima vam pas poručuje da se boji

"Svojim govorom tijela pas će vam reći kad osjeća strah, nervozu i nelagodu"
175 pregleda 0 komentar(a)
pas, Foto: Shutterstock
pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2016. 18:14h

Psi osjećaju strah, nervozu, nelagodu baš kao i ljudi. Svojim govorom tijela vaš će vam ljubimac reći kad ima takve osjećanja, a strah kod psa prepoznat ćete prema idućih 5 znakova.

1. Pas je privukao rep uz tijelo ili ga je uvukao između nogu

Ovo je je znak da je pas uplašen, da se boji ili da se ne osjeća ugodno. Ako ne vidite nikakve očigledne znakove za zabrinutost, a vaš pas često stavlja rep između nogu, trebali biste ga odvesti veterinaru.

2. Uši psa su spuštene uz glavu

Ako je pas spustio uši i priljubio ih uz glavu, to može značiti da se boji ljudi koji su mu u blizini, ali ovakvim govorom tijela psi mogu reagovati i na ljude koje ne poznaju. Ponekad će pas spustiti samo jedno uho, i to obično lijevo.

"Svojim govorom tijela pas će vam reći kad osjeća strah, nervozu i nelagodu"

3. Pas uzastopno zijeva

Zijevanje često znači da je pas razdražljiv i nervozan. Mali psi često zijevaju kada su okruženi velikim, nepoznatim psima. No ako pas zijevne nakon što ste vi zijevnuli, to znači da je jako vezan uz vas.

4. Pas si liže lice i dahće kada nije vruće

Lizanjem usnica i nosa pas takođe daje do znanja da je napet ili da osjeća opasnost. Takođe, pas bi trebao dahtati samo kada mu je vruća, stoga primijetite li da pas dahće kada temperatura nije visoka, vjerojatno se boji nečega.

Naprimjer, ako pas voli svog veterinara, ali ne i preglede te istovremeno maše repom i pretjerano dahće dok ga vodite veterinaru, to vam može otkrivati da je pas i uzbuđen i nervozan ili da se boji. Umirite svog ljubimca smirenim glasom i toplim fizičkim kontaktom.

5. Pas nervozno hoda ili trči

Kao i ljudi, i psi se koriste uzastopnim hodanjem od jedne do druge tačke kako bi se riješili napetosti koju osjećaju zbog određenog straha. Obratite pažnju ako pas ne želi mirno sjesti ili ako nervozno hoda jer vam time možda želi reći da se boji nečega.

Bonus video: