ISTOK ZAOSTAJE ZA ZAPADOM

Gdje su vozovi najbrži: Pariz za preporuku, Podgorica "odsječena" od Evrope

U poređenju sa zapadom, željeznička mreža na istoku prilično zaostaje
92 pregleda 7 komentar(a)
mapa, željeznica, Foto: Screenshot
mapa, željeznica, Foto: Screenshot
21.05.2019. 13:04h

Turistima koji posjećuju Evropu često se savjetuje da putuju vozom umjesto avionom ili autom. Vozovi se smatraju pouzdanim, brzim i relativno jeftinim prevoznim sredstvom, piše Indy100.

Ipak, novim projektom je otkriveno da je za iste razdaljine vozovima u različitim djelovima Evrope potrebno manje ili više vremena. Tako je, recimo, od Londona do Pariza potrebno manje od četiri sata, dok putovanje na istoj razdaljini u istočnoj Evropi može potrajati i preko 22 sata.

Student iz Austrije Peter Kerpedjiev odabrao je 28 evropskih gradova i ilustrovao za koliko se do okolnih gradova i područja može doći vozom.

I dok ovaj student Beograd opisuje kao relativno dobro povezan grad, Podgoricu doživljava kao grad "virtuelno odsječen" od ostatka Evrope.

mreže, vozovi
mreže, vozovi

Prema njegovom istraživanju, najbrži vozovi su na zapadu - London, Pariz i Brisel.

"Zaista sam iznenađen koliko dobro je Pariz povezan. Do Londona i obale Mediterana treba manje od četiri sata", kaže Kerpedjiev.

U poređenju sa zapadom, željeznička mreža na istoku prilično zaostaje.

"Od Pariza do Berlina je vozom potrebno malo više od osam sati, dok se ekvivalentna razdaljina, od Sofije do Sarajeva, prelazi za 46 sati", kazao je Kerpedjiev.

Orginalne mape Kerpedjieva možete pogledati OVDJE