RIJEDAK CRTEŽ

"Avantura Tintina" prodat za 1,55 miliona eura

Originalni crtež nacrtao je kineskim mastilom belgijski umjetnik Džordžes Remi, koji se potpisuje pseudonimom Herdž
11 pregleda 0 komentar(a)
Avantura Tintina, Foto: Givethedogabone.co.uk
Avantura Tintina, Foto: Givethedogabone.co.uk
08.02.2019. 01:29h

Rijedak crtež iz jednog od najpoznatijih stripova “Avanture Tintina“, “Explorers on the Moon“, prodat je u Parizu za rekordnih 1,55 miliona evra, objavili su iz aukcijske kuće Artcurial, javlja Anadolu Agencija.

Originalni crtež nacrtao je kineskim mastilom belgijski umjetnik Džordžes Remi, koji se potpisuje pseudonimom Herdž. Crtež prikazuje neustrašivog novinara Tintina, njegovog bijelog psa Snovija i prijatelja kapetana Hadoka u svemirskom odijelu, kako po prvi put hodaju po mjesecu i gledaju zemlju.

Taj detalj može se videti na 26. stranici stripa, na kojoj trče i skaču, na njihovo iznenađenje zbog sile gravitacije na mjesecu.

Prvobitno je procijenjeno da bi crtež mogao da donese između 700.000 i 900.000 eura. Strip je prvi put objavljen 1954. godine i postao je omiljen među ljubiteljima ovog umhetničkog žanra.

Na odvojenoj aukciji održanoj u subotu, drugi originalni crtež iz “Explorers on the Moon“ prodat je za 600.000 evra. On se nalazi na 59. stranici stripa, a prikazuje raketu kako prilazi zemlji u dramatičnim okolnostima. Junaci stripa se ne vide na ovom crtežu.

Stripovi “Avanture Tintina“ prevedeni su na više od 70 jezika i prodato je na desetine miliona primjeraka. Po stripu je Stiven Spilberg 2011. godine snimio film.