"Post-istina", riječ godine po Oksfordskom rječniku

Koriščena je 2.000 odsto više nego prethodnih godina, u kontekstu Bregzita i Trampove pobjede
54 pregleda 0 komentar(a)
rječnik, Foto: Shutterstock
rječnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.11.2016. 17:06h

Lingvisti koji sastavljaju britanski Oksfordski rječnik izabrali su riječ godine i to je "post-truth" (post-istina).

Ta riječ odražava stanje u kojem su činjenice manje važne od emocija, kao što je sada, poslije odluke Velike Britanije o izlasku iz Evropske unije (EU) i poslije pobjede republikanca Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD, koju mnogi nisu očekivali.

"'Post-istina' se koristi kao pridjev (post-istinski), i odnosi se na okolnosti u kojima objektivne činjenice imaju manji uticaj na oblikovanje javnog mnjenja nego emocije i reakcije u društvu, ili lični i pojedinačni stavovi“, navodi se u obrazloženju.

Da bi riječi bile unijete u Oksfordski rječnik, moraju da se koriste najmanje 10 godina u medijima ili u književnosti, a u slučaju termina "post-istina" dodatni kriterijum je bilo "jačanje društvenih mreža kao izvora informacija i sve veće nepovjerenje prema činjenicama koje iznosi establišment", saopštila je redakcija.

"Riječ 'post-istina' je 2016. godine postala "glavna riječ u političkim komentarima i korščena je 2.000 odsto više nego prethodnih godina, u kontekstu Bregzita i Trampove pobjede“, naveli su lingvisti.

Po Oksfordskom rječniku, termin "post-istina" je prvi upotrijebio pokojni srpsko-američki dramski pisac, scenarista i romansijer, dobitnik Oskara Stiv Tešić (1942-1996).

U članku u časopisu Nejšn o američkom skandalu Iran Kontra i o ratu u Persijskom zalivu, Tešić je napisao: "Mi, kao slobodni ljudi, slobodno smo odlučili da hoćemo da živimo u nekakvom post-istinskom svijetu", prenosi RTS.

Ima dokaza da je taj izraz korišćen i ranije, prije Tešićevog članka, ukazuje Oksfordski rječnik, "ali je tada značenje izgleda bilo jasno: 'pošto se istina saznala', a ne kakvo je sada: da je istina sama po sebi postala nevažna“.

Oksfordski rječnik dodaje da je novije, šire značenje prefiksa "post-istina", to što on "ne samo da se jednostavno odnosi na neko vrijeme poslije neke situacije ili događaja - kao u složenici 'post-war' (posleratni), već u terminu 'post-istinski' dobija značenje 'pripadanja vremenu u kojem je neki koncept postao nevažan'".

Ta nijansa potiče iz druge polovine 20. vijeka, iz složenica kao što su "post-nacionalni" (post-national, 1945) i "postrasni" (post-racial, 1971), naveo je Oksfordski rječnik.

Bonus video: