Stižu hladni dani - ovako pomozite psima i mačkama

Ukoliko ste u mogućnosti, pustite uličnu mačku bar u garažu. Ne dozvolite joj da spava na hladnim pločicama ili betonu, dovoljno će biti i parče starog tepiha ili novina
107 pregleda 2 komentar(a)
psi zima, Foto: Shutterstock
psi zima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2016. 12:44h

Lijepo vrijeme ostaje iza nas, temperatura je već "padala" do nule, pa se svi spremamo na zimska jutra i hladne noći. I kako mi na sve načine pokušavamo da se ugrijejemo i utoplimo ruke, tako je i našim najboljim četvoronožnim prijateljima potrebna naša pomoć, kako bi preživjeli zimu.

Uprkos tome što su prekriveni krznom, vlasnici moraju preduzeti posebne mjere da ljubimce zaštite od hladnoće. Pred vama je nekoliko savjeta kako da im pomognete – kako onima koji su stanovnici vašeg doma, tako i onima koji su stanovnici ulica, navodi petface.net:

1. Vodite računa kad palite automobil. Mačke kojima je ulica dom, često se zavlače ispod haube, jer im je tu toplije. Kada startujete motor automobila, možete povrijediti macu. Stoga, nekoliko puta snažno udarite u haubu, kako biste je uplašili i natjerali da pobjegne.

2. Kada smo već kod automobila, antifriz može biti smrtonosan za pse i mačke. Zato obrišite sva mjesta na kojima se možda prosula po koja kap.

3. Ne puštajte mačku napolje. Ona se napolju može izgubiti i smrznuti, ukoliko je snijeg predubok.

4. Nikada ne puštajte psa sa povoca kada su napolju snijeg i led. Stručnjaci kažu da zbog hladnoće oni mogu privremeno izgubiti čulo mirisa i tako se izgubiti.

5. Ukoliko vaš pas provodi mnogo vremena u aktivnostima napolju, treba mu povećati porcije hrane.

6. Temeljno obrišite noge, šape i stomak vašeg psa, kad se vratite iz šetnje. So i snijeg koji ostaju na dlaci i šapama mogu biti vrlo opasni, ukoliko ih pas poliže posle šetnje.

7. Nikada ne šišajte psa do same kože, jer mu je dugo krzno potrebno kao izolator. Posle kupanja, potpuno ga i temeljno osušite, pogotovu ako planirate da uskoro izađete napolje. Za kratkodlake pse, naša preporuka je kaputić ili kabanica ukoliko je kiša.

8. Nikada ne ostavljajte psa ili mačku same u kolima tokom zimskih mjeseci. Scenario koji nijedan vlasnik ne želi je smrzavanje ljubimca, koje će biti neizbježno, jer se auto vrlo često "ponaša" kao frižider zadržavajući hladnoću.

9. Neka vaš četvoronožni prijatelj ima toplo mjesto za spavanje. Idealno rješenje je da u krevet gdje spavaju stavite i neko toplo ćebence.

10. I naravno, ukoliko ste u mogućnosti, pustite uličnu mačku bar u garažu. Ne dozvolite joj da spava na hladnim pločicama ili betonu, dovoljno će biti i parče starog tepiha ili novina.

Pomozimo im da prežive hladne dane.

Bonus video: