Bono Voks dobiće priznanje za "Ženu godine"

Bez obzira na Bonovu posvećenost humanitarnom radu i borbi za jednakost polova, mnoge žene su razočarane činjenicom kako će nagrada koja slavi postignuća žena otići u ruke muškarca, piše Independent
2 komentar(a)
Bono Voks, Foto: Beta/AP
Bono Voks, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.11.2016. 15:00h

Frontmen grupe U2 Bono dobiće nagradu "Žena godine" uprkos činjenici da je muškarac. Bono će dobiti zasluge zbog kampanje "siromaštvo je seksističko" čiji je cilj prikazati kako upravo siromaštvo diskriminiše ljude prema polu.

Uzimajući u obzir kako je magazin "Glamour" u posljednjih 27 godina dodijeljivao nagrade ženama i kako je slavio žene, ovo je prvi put da će ovakva nagrada biti dodijeljena muškarcu.

Kako navode iz "Glamoura", čovjek koji je legenda rok muzike i čovjek koji je mogao birati čime želi da se bavi u životu, izabrao je da se posveti borbi za prava žena i upravo je to ono što oni žele da nagrade.

Irac je, kao i svi ostali, bio itekako iznenađen te je kazao kako on sigurno ne zaslužuje takvo nešto.

"Nisam zaslužio tu nagradu, ali sam ipak zahvalan. Ova nagrada je prilika da kažem kako borba za ravnopravnost polova, odnosno žena ne može biti dobijena ukoliko se i muškarci ne počnu boriti za žene. Mi muškarci smo odgovorni za to što taj problem postoji i moramo se uključiti kako bismo iznašli rješenje", rekao je Bono.

Međutim, bez obzira na Bonovu posvećenost humanitarnom radu i borbi za jednakost polova, mnoge žene su razočarane činjenicom kako će nagrada koja slavi postignuća žena otići u ruke muškarca, piše Independent.

Žene su komentarima zasule društvene mreže govoreći kako sada njihove kćerke jedva čekati da porastu i postanu Bono.

Neke od žena koje će, pored Bona, dobiti Glamourovu nagradu ove godine su pjevačica Gven Stefani, olimpijska gimnastičarka Simon Biles, osnivačica pokreta "Black Lives Matter", pjevačica i kativistkinja Zendaja kao i Nadia Murad ambasadorka Ujedinjenih nacija koja je kao seksualna ropkinja uspjela pobjeći iz ruku IDIL-a.

Bonus video: