U ovoj školi ne postoji kažnjavanje: Neposlušnima nude nešto sasvim drugo

U školi "Robert W. Coleman" meditacije nije jedino što nude djeci. Takođe, u ponudi je i joga i različiti drugi oblici vježbi
0 komentar(a)
dijete, Foto: Shutterstock
dijete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.10.2016. 17:48h

Zamislite da radite u školi i da je neki učenik neposlušan i ometa nastavu? Što biste uradili? Sigurno biste ga kaznili, što je u većini škola neka prostorija bez prozora niti ičeg zanimljivog gdje bi dijete moralo da sjedi u tišini s ostalim kažnjenicima i razmišlja o svojim postupcima. No ako ste ikada bili u takvoj kazni, onda znate da ona ne djeluje. Vrijeme u kazni dijete neće provesti razmišljajući o svom nedjelu i kajući se, već će samo čekati da kazna prođe, a nakon toga će vjerovatno biti posramljeno i revoltirano.

Osnovna škola "Robert W. Coleman" učenicima koji ne poštuju disciplinu nudi nešto drugo: meditaciju.

Umjesto da ih kažnjavaju izolacijom ili razgovorom kod direktora, ova škola iz Baltimora šalje učenike u posebnu prostoriju koju nazivaju Soba svjesne meditacije, piše portal UpWorthy. Ta je prostorija vrlo ugodna, opremljena svjetiljkama, dekoracijama i mekim jastucima. Neposlušna djeca tu sjede i rade vježbe disanja ili meditacije što im pomaže da se smire i fokusiraju. Takođe, potiče ih se da razgovaraju o onome što se dogodilo.

Da se prilikom svjesne meditacije u mozgu i tijelu događa nešto zanimljivo, primijetili su i naučnici. Jedna studija tako meditaciju predlaže vojnicima kako bi se lakše nosili s užasnim situacijama, a poznato je da meditacija popravlja i raspoloženje. Druga studija otkrila je da meditacija popravlja fokus i pažnju. Zbog svih tih razloga, meditacija je postala sastavni dio raznih oblika psihoterapija.

U školi "Robert W. Coleman" meditacije nije jedino što nude djeci. Takođe, u ponudi je i joga i različiti drugi oblici vježbi.

Meditacija u školi ima velik uticaj i na ponašanje djece kod kuće. Roditelji kažu da im djeca predlažu meditaciju kad se vrate nervozni s posla i ovi ih nerijetko poslušaju. Zanimljivo, meditacija djeci pomaže i da shvate važnost očuvanja prirode i okoline. Škola takođe organizuje rad u vrtu, čišćenje parka i posjete obližnjim farmama.

Nakon uvođenja ovog programa, broj djece koja manifestira nepoželjno ponašanje je u opadanju, a smanjio se i broj izostanaka. Zbog uspješnosti programa njegovi kreatori se nadaju da će ga proširiti i na ostale američke škole.

Izvor: jutarnji.hr

Bonus video: