PRAZNE LIMENKE NIKŠIĆKOG PIVA SADA ŽIVE NOV ŽIVOT

Pivo toči iz pet metara visoke flaše

Skulptura je napravljena od limenki sakupljenih u krugu Trebjese u sklopu globane akcije - “Svaka limenka se računa”
230 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2016. 18:37h

Menadžment nikšićke Pivare odlučio je da njihov novi ekološki otisak bude skulptura u obliku retro flaše i čaše.

Skulptura visoka pet metara, napravljena je od limenki sakupljenih u krugu Trebjese u sklopu globane akcije - Svaka limenka se računa.

Da limenke dobiju “novi život” potrudili su se akademski umjetnici Nikola Simanić i Marko Petrović Njegoš, koji su juče u krugu Pivare postavili skulpturu.

Menadžerka korporativnih poslova u Trebjesi Natalija Milić, kazala je da to djelo treba da bude trajan podsjetnik na značaj pravilnog upravljanja otpadom.

“Veoma vodimo računa o našem ekološkom otisku, pa je ovo još jedna važna ekološka aktivnost koju realizujemo. U akciju ‘Svaka limenka se računa’ uključili smo se 2014. godine, a prošle godine odlučili smo da napravimo korak više, kako bismo imali još veći broj skupljenih limenki spremnih za reciklažu i pozvali zaposlene da sakupljaju limenke i odlažu ih u namjenski boks postavljen u krugu fabrike”, kazala je Milić.

Rekla je da Pivara time željela da, svima koji do sada nijesu shvatali značaj recikliranja, pokaže da ono može biti i inspiracija za umjetnost.

“Na ideju da pravimo skulpturu od limenki odlučili smo se kako bismo limenkama dali ‘novi život’, ovaj put u umjetničkoj formi, uz pomoć nikšićkih umjetnika čiji su radovi prepoznati i van granica naše zemlje. Skulpturom kroz ovako originalan umjetnički iskaz ukazujemo na to da sve ovo nadrasta priču o otpadu”, poručila je Milić.

Rekla je da skulptura treba da posluži kao simbol ekološke osviješćenosti i važnosti reciklaže.

Simanić i Petrović odlučili su da se “poigraju” sa gravitacijom i skulpturu izmjeste iz ravnoteže kako bi naglasili dinamiku te forme.

“Imali smo veći broj skica, pojedine su bile više asocijativno apstraktne, ali sa ljudima iz menadžemnta odlučili smo da bi bilo zanimljivo promovisati novu flašu i napraviti rad koji je lako čitljiv i sa ljudima komunicira na neposredan način”, kazao je Simanić.

Za izradu skulpture potrebno im je bilo oko 5.000 limenki.

“Ovo je za nas bio izazovan projekat zbog prirode materijala. Osim što smo se bavili formom, koja podrazumijeva izradu dobrih tehničkih rješenja, razmišljali smo i o teksturi i upravo zbog te teksture raznih limenki skulptura je dobila kvalitet više”, kazao je Simanić.

Njih dvojica često su angažovani na raznim umjetničkima projektima, a godinama se bave i land art-om i sličnim umjetničkim disciplinama, tako da je skulptura koju su uradili za Pivaru samo nadovezivanje na njihov rad koji često pored umjetničke dimenzije, ima i ekološki i socijalni karakter.

“Iako nas dvojica imamo različite rukopise, često zajedno radimo na projektima koji su društveno-socijalno angažovani. Jako nam je bitan taj socijalni momenat jer umjetnost mora biti i socijalno osvješćena i angažovana”, kazao je Simanić.

Pivara Trebjesa je ove godine proslavila 120 godina pivarstva u Crnoj Gori i skulptura koja od juče krasi krug Pivare samo je još jedan segment više posvećen jubileju.

Galerija