Upoznajte najskupljeg psa na svijetu

Osim što su čuvali kampove, ovi psi su se koristili i kao čuvari gradova ili udaljenih manastira. Danju su obično stražarili a noću im je bilo dozvoljeno da lutaju
479 pregleda 2 komentar(a)
Tibetanski mastif, Foto: Shutterstock
Tibetanski mastif, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2016. 12:05h

Tibetanski mastif jedna je od najstarijih i najuticajnijih rasa pasa, mada su podaci o njihovom poreklu izgubljeni i prilično nesigurni.

Arheološki spisi o psima velike visine datiraju još iz 1100. godine p.n.e. i mogu se naći u Kini, ali postoje i predanja prema kojima su ovi psi putovali sa Atilom Hunskim i Džingis Kanom, tokom njihovih velikih osvajanja.

Kako mu i samo ime govori potiče sa Tibeta gdje se koristio kao pas čuvar. Osim što su čuvali kampove, ovi psi su se koristili i kao čuvari gradova ili udaljenih manastira. Danju su obično stražarili a noću im je bilo dozvoljeno da lutaju.

Sve do 20. vijeka ova pasmina koja je još poznata pod nazivom Do Khyi u Evropi je bila skoro nepoznata, ali su upravo evropski uzgajivači zaslužni što nije izumrla.

Sa tek nekoliko primjeraka ovog psa van svoje postojbine, budućnost ove rase je bila ugrožena kada je Kina napala Tibet pedesetih godina dvadesetog vijeka. Opstanak rase je tada isključivo bio u zavisnosti od mogućnosti odlaska u susjedne zemlje, ili povlačenja u izolovana planinska mjesta i lokacije.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je sam Dalaj Lama poslao dva svoja psa predsjedniku Amerike Ajzenhaueru, ali su ipak uskoro pali u zaborav.

Tek sedamdesetih godina 20. vijeka došlo je nekoliko primjeraka tibetanskih mastifa iz Nepala i Indije i tako se počelo sa programom uzgoja ovih mastifa i u Americi.

Ovaj uvoz je imao široku genetsku bazu, ali je uticao na prirodnu varijaciju u veličini i stilu rase kakvu poznajemo danas. Tibetanski mastif je sada najčešće porodični pratilac i čuvar, iako se neki i dalje koriste kao pastirski psi i čuvari stada.

  • Karakteristike i osobine:

Direktan predak velikog tibetanskog psa, današnji tibetanski mastif skoro da nije pretrpio ni jednu promjenu, osim dimenzija koje su manje nego nekada. Britanski uzgajivači, koji su ga prisvojili, ipak su u velikoj mjeri poboljšali i uljepšali ovu rasu.

Odlike ovog psa su snaga, jačina i simpatična glava koja podsjeća malo na glavu bernardinca.

Vremenom je postao značajan kućni ljubimac i pas čuvar, vrlo vezan za svog gospodara i porodicu u kojoj živi.

Karakter mu je čvrst, a on je ujedno i hrabar, odan i pitom. Međutim i jedna od odlika je da je vrlo tvrdoglav i nepovjerljiv prema strancima. Prema tome treba biti oprezan i prilikom njegove socijalizacije ga ne treba fizički kažnjavati ili vikati jer će se postići samo kontraefekat, Treba biti strpljiv i upoznati ga sa njegovom okolinom, sa psima i ljudima sa kojima bi tokom života dolazio u kontakt.

Prosječna veličina mužjaka je od 61-71 cm, dok je prosječna težina 64-78 kg. Ženke su uglavnom nešto manje i lakše od mužijaka.

Po pitanju šetnji tibetanski mastif je umjereno zahtjevan, pogotovo ako živi u kući s velikim dvorištem.

Živi li u dvorištu budite spremni na to da će ga prekopati "uzduž i poprijeko", a razmišljate li psa noću držati u dvorištu kao čuvara trebate znati da su skloni glasnom lajanju.

Cijena

Nema sumnje da je tibetanski mastif najskuplji pas na svijetu! Legenda kaže da su ih posjedovali i Džingis Kan i Buda. Danas, oni predstavljaju statusni simbol bogatih Kineza i pravi su ekskluzivni psi.

Rijetko se može naći za manje od 100 000 dolara.

Jedno od najpoznatijih uzgajališta ovih pasa u Laošanu, na istoku Kine, štenad prodaje isključivo kineskim multimilionerima.

Bonus video: