Veber: Hitler je bio lukaviji političar nego što su istoričari mislili

“Otkrio sam potpisano svjedočanstvo koje je pod zakletvom dala žena izdavača te knjige u kom stoji da Viktor fon Kerber nije napisao knjigu”
16 komentar(a)
Adolf hitler, Foto: Telegraph
Adolf hitler, Foto: Telegraph
Ažurirano: 07.10.2016. 17:00h

Davne 1923. kada je bio lider tada nove Nacističke partije, pojavila se biografija koja je Hitlera nazivala “spasiocem Njemačke” i poredila ga sa Isusom.

Knjigu “Adolf Hitler: Njegov život i govori” potpisuje njemački ratni heroj Adolf Viktor fon Kerber, ali jedan istoričar tvrdi da ju je napisao Hitler lično.

Tomas Veber sa Univerziteta u Aberdinu tvrdi da je Hitler imao liderske sklonosti mnogo prije nego što su istoričari mislili.

“Otkrio sam potpisano svjedočanstvo koje je pod zakletvom dala žena izdavača te knjige u kom stoji da Viktor fon Kerber nije napisao knjigu”, kaže Veber.

On tvrdi da je Hitler izmislio da je fon Kerber napisao njegovu biografiju, kako bi djelovala verodostojnije, budući da ratni heroj nije imao nikakve veze sa nacistima.

Veber, koji će uskoro objaviti knjigu na ovu temu, kaže da je Hitler bio “lukav političar sa vanrednim razumjevanjem političkih procesa i narativa, mnogo prije nego što je napisao ‘Mein Kampf’”.

Fon Kerber je inače, bio u jednom od nacističkih koncentracionih logora.