Zašto je džet leg gori kada letimo na istok?

Kada stignete u novu vremensku zonu promjena vremena prekida vaš unutrašnji sat
124 pregleda 0 komentar(a)
Nekad simptomi mogu da traju i više od nedjelju dana
Nekad simptomi mogu da traju i više od nedjelju dana

Džet leg je kraći zdravstveni poremećaj prilikom prelaska više vremenskih zona i nije nimalo zabavan. Ponekad to znači dan-dva loše koncetracije i poremećaja sna, a nekad simptomi mogu da traju i više od nedjelju dana. Zavisi od toga koliko vremenskih zona prelazite - ali prema istraživanju, to zavisi i od toga u kom pravcu putujete.

Izgleda da je očigledno zbog čega se džet leg dešava: putovali ste u novu vremensku zonu i vaše tijelo se prilagođava. Ali na ćelijskom nivou, to je složen fenomen. Kada stignete u novu vremensku zonu promjena vremena prekida vaš unutrašnji sat.

Ove ćelije igraju ključnu ulogu u svakodnevnom funkcionisanju. Sihronizovanjem jedni s drugima i spoljnim faktorima, kao što su sunčeva svjetlost i budilnik, održavaju vaš ciklus spavanja. Međutim, kada putujete ove ćelije su izbačene iz kolosjeka. Iznenada one se sihronizuju međusobno, jer su vaši spoljni znaci svuda.

Ipak, ovo je složen proces, jer nijesu sve ćelije identične. One imaju različite urođene frekvencije. Neke bi postavile vaš ciklus spavanja na nešto kraće od 24 sata, a druge na duže. Sve u svemu, njihova prosječna frekvencija je nešto duže od 24 sata - oko 24,5 sati. Zbog ovih ćelija putovanje na istok stvara gori džet leg od putovanja na zapad.

Kada letite na zapad i stignete na odredište, dan je duži od normalnog. U osnovi koristite dnevno svjetlo dok letite. Međutim, kada putjete na istok, dešava se potpuno suprotno. Izgubite dnevnu svjetlost tokom leta, a kada stignete, sunce ranije zalazi nego što vaše tijelo očekuje. U suštini, vaš unutrašnji sat će se uvijek lakše prilagoditi na produženi dan.

Bonus video: