Austrija: Aktivisti traže promjenu naziva vina nazvanom po "strastvenom nacisti"

Vino Cvajgelt nastalo je zahvaljujući ukrštanju vrsta vinove loze Sankt Loren i Blaufrenkiš, u čemu je uspeo Fridrih Cvajgelt 1922 godine
0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 13.12.2018. 01:01h

Austrijski aktivisti traže promjenu imena poznatog austrijskog crnog vina, koje je nazvano po njegovom stvaraocu Fridrihu Cvajgeltu, inače "strastvenom nacisti", prenosi Tanjug.

Vino Cvajgelt nastalo je zahvaljujući ukrštanju vrsta vinove loze Sankt Loren i Blaufrenkiš, u čemu je uspio Fridrih Cvajgelt 1922 godine.

On je svoju kreaciju nazvao " Rotburger", a poslije njegove smrti vino je nazvano po njemu.

Inicijativa "Institut bez određenih osobina" kritikovala je, na konferenciji za medije, austrijske vinare, što, kao nijedna druga privredna grana, ćute o nacističkoj prošlosti.

"Ćute iako je Cvajgelt bio "strastveni nacista", koji je već od aprila 1933. postao član tada zabranjenog NSDAP", ukazali su oni.

Aktivisti su prenijeli da je Cvajgelt "Anšlus" komentarisao riječima da je "loš san otjeran bučnim koračanjem njemačkih vojnika", kao i da je "jevrejskom spekulativnom duhu oduzeto tlo pod nogama".

Članovi lokalnog otpora, kako prenose aktivisti, prebacivali su Cvajgeltu da je mogao da spriječi izručenje jednog đaka Gestapou, te da je i lično profitirao od dolaska nacista.

Od 1938. godine do oslobađanja Austrije on je bio direktor obrazovne ustanove za vino i povrtarstvo u Klosternojburgu.

Nakon završetka rata izgubio je to radno mjesto, i dospio je u zatvor zbog širenja mržnje, ali je već nakon šest mjeseci oslobođen.

Aktivisti traže rasvjetljavanje prošlosti Cvajgelta i obavještenje o nacističkoj pozadini, kao i promjenu imena ove vrste vina.

Bonus video: