U Podgorici nestao pas: Ima lajšmaniozu i prima terapiju bez koje ne može da preživi dugo

"Ima crnu ogrlicu i zamotanu bijelu ogrlicu protiv buva oko nje. Uvo mu je odgrizeno na vrhu. Ima lajšmaniozu i mora da prima terapiju bez koje ne može da preživi dugo", poručuje vlasnik
155 pregleda 7 komentar(a)
Pas Badi, Foto: Privatna arhiva
Pas Badi, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.09.2016. 07:24h

U Podgorici je sinoć nešto poslije 23 časa nestao pas Badi. Vlasnik psa Vuk Sandić apeluje na sve koji psa vide da ga kontaktiraju na brojeve 069 525 625 i 067 896 392.

"Otrgao se na semaforima kod Njegoševog parka sinoć oko 23.15. Nije agresivan, maza je, slobodno mu priđite i zadržite dok neko ne dođe", kaže Sandić.

Pas ima bijele šapice i bijelu dlaku na grudima.

"Ima crnu ogrlicu i zamotanu bijelu ogrlicu protiv buva oko nje. Uvo mu je odgrizeno na vrhu. Ima lajšmaniozu i mora da prima terapiju bez koje ne može da preživi dugo", rekao je Sandić.

Lajšmanioza je ozbiljna protozoalna infekcija. Prouzrokuje je intracelularni parazit roda Leishmania, a prenosi je pustinjska mušica Phlebotomum.

Karakteriše se u 90% slučajeva kod pasa promjenama na koži. Specifični znaci su gubitak na tjelesnoj masi, uvećanje svih limfnih čvorova, opadanje dlake, dermatitis, oštećenja kože, oštećenje bubrega, krvarenje iz nosa.

Bonus video: