Da li biste voljeli da vam picu dostavljaju dronovi?

Novi Zeland, razvijena, ali relativno rijetko naseljena zemlja bez velikih vremenskih nepogoda, idealan je za testiranje komercijalne upotrebe dronova
6 komentar(a)
pica dostava, dron, Foto: Screenshot (YouTube)
pica dostava, dron, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.08.2016. 09:37h

Lanac picerija Domino’s objavio je u četvrtak da na Novom Zelandu kreće sa dostavom pica dronovima, što će biti prvi takav slučaj u svijetu.

Domino’s ima namjeru da do kraja godine uvede dostavu dronovima u redovnu ponudu.

Dron za dostavu razvijen je u saradnji s američkom kompanijom Flirtey i dizajniran je tako da kupcima spusti picu posebnom sajlom. Moći će da leti brzinom od 30 kilometara na sat na visini od otprilike 60 metara.

Idealna zemlja za testiranje

Neke do najvećih svjetskih kompanija poput Amazona i Googlea razvijaju planove za korištenje dronova za dostave raznih vrsta, a vlasti u Sjedinjenim Državama, u Australiji i na Novom Zelandu ublažavaju zakonska ograničenja kako bi to omogućile.

Novi Zeland, razvijena, ali relativno rijetko naseljena zemlja bez velikih vremenskih nepogoda, idealan je za testiranje komercijalne upotrebe dronova.

“Zakonima i propisima stvorili smo idealne uslove za upotrebuu dronova”, rekao je novozelandski ministar saobraćaja Sajmon Bridžis.

Domino’s, lanac picerija sa sjedištem u SAD-u, razmatra mogućnosti za testiranje dronova u Australiji, Belgiji, Francuskoj, Japanu i Njemačkoj.

Bonus video: