Frontmen Električnog orgazma planira da se zamonaši

“Budizam je bio prvi logičan odgovor koji razumijem”
3 komentar(a)
Srđan Gojković Gile, Foto: Facebook/Električni orgazam
Srđan Gojković Gile, Foto: Facebook/Električni orgazam
Ažurirano: 23.08.2016. 16:41h

Srđan Gojković, poznatiji kao Gile, frontmen čuvenog rok benda “Električni orgazam”, zamonaši će se u budističkom hramu Mjanmaru. On je inače potpredsjednik budističkog društva “Srednji put” iz Novog Sada, a zajedno sa predsjednikom Brankom Kovačevićem, muzičar je prije nekoliko dana bio domaćin monahu Khamai Dammammaiju, koji je održao predavanje o budizmu.

Ovo budističko društvo, koje je u Novom Sadu osnovano 2009, a u Beogradu prije pet godina planira da oformi i budistički hram u blizini glavnog grada Srbije.

“Mi smo budističko društvo 'Srednji put', ali postojimo kao udruženje građana. Ja sam predsjednik, Gile je potpredsjednik. Mnogo ljudi u Srbiji je zainteresovano za budizam, koji je više psihologija i filozofija nego religija. Nadam se da ćemo uskoro moći da osnujemo i hram u Srbiji i da dovedemo monahe”, rekao je za “Blic” Kovačević.

Prema saznanju istog medija, frontmen “Električnog orgazma” trebalo bi da se zamonaši sljedeće godine u jednom od budističkih hramova u Mjanmaru, a ranije je objasnio i zbog čega se, prije nekoliko godina priklonio budizmu.

“Ja sam se uvijek pitao koje je objašnjenje ove egzistencije, šta se ovdje zapravo dešava na praktično-filozofskom nivou. I kada sam pročitao prvu knjigu o budizmu, to mi se učinilo kao prvi logičan odgovor koji razumijem”, rekao je on tada.

“Savršeno razuman, bez ikakvog misticizma, magičnih sila, sve si nekako mogao na osnovu svog života i iskustva da provjeriš lično. Tako je sve krenulo. Budizam je psihologija. Buda je čovjek čiji bi najbliži opis bio 'doktor'. On je uspio da spozna koji je najveći problem ljudske egzistencije, a to je ta večita nezadovoljenost i patnja”, pojasnio je Gile.

“Budizam ti daje dijagnozu, kaže kako je bolest nastala u umu i na kraju daje put kako da se izliječiš”, dodao je on.

Bonus video: