U Valbžihu ponovo potraga za vozom s navodnim nacističkim zlatom

"Možda smo svi u pravu. Možda i Rudarsko-metalurška akademija jer su pregledali 65. kilometar pruge a tu zaista ničega nema. Možda voz stoji u tunelu. Ako nadjemo šine i ulaz u tunel sve će biti jasno. Do kraja sedmice znaćemo puno a za 10 dana sve", kazao je uoči današnjeg početka radova portparol nalazača Andžej Gajk.
1 komentar(a)
Valbžih, Foto: Reuters
Valbžih, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.08.2016. 08:14h

Lovci na blago počeli su u utorak kraj Valbžiha, na jugozapadu Poljske, novu potragu za bajnim "zlatnim vozom", kompozicijom dugom 100 metara sa oklopnim vagonima punim zlata koja je navodno nestala u tunelima planina pred kraj Drugog svetskog rata i na 65. kilometru pruge za Vroclav počinju kontrolne kopove do devet metara dubine.

"Prvo ćemo još jednom tražiti šine koje po našem mišljenju vode do tunela. Neće biti lako, zemlja ljubomorno čuva svoje tajne. Na svakih 20 do 30 centimetara tragaćemo i detektorom", kazali su Poljak Pjotr Koper i Nemac Andreas Rihter, koji su pre godinu dana izazvali senzaciju u celom svijetu tvrdnjom da su otkrili "zlatni voz" koji je do tada 70 godina postojao samo u lokalnim legendama.

Lokalne vlasti omogućile su prošle jeseni da teren oko 65. kilometra, gdje bi navodno trebalo da se nalazi zatrpani zlatni voz, pored Koperove i Rihterove ekipe, pregledaju i stručnjaci iz Rudarsko-metalurške akademije iz Krakova, međutim, naučnici su ustanovili da tu nikakvog zatrpanog voza nema.

"Možda smo svi u pravu. Možda i Rudarsko-metalurška akademija jer su pregledali 65. kilometar pruge a tu zaista ničega nema. Možda voz stoji u tunelu. Ako nađemo šine i ulaz u tunel sve će biti jasno. Do kraja sedmice znaćemo puno a za 10 dana sve", kazao je uoči početka radova portparol nalazača Andžej Gajk.

Koper i Rihter objasnili su sada poljskom portalu Onet.pl da su odabrali da ove sedmice naprave četiri kontrolna rova duga 10 do 20 metara, široka pola metra, a do devet metara u dubinu a kopaće na obodima ograđenog terena na 65. kilometru pruge za Vroclav.

Prethodno su u nedelju i ponedeljka na teren izašle nezavisne ekipe da teren pregledaju i navodno, tamo gdje lovci blaga sada žele da sprovedu kopove ima anomalija iako niko ne može da kaže da li je to zaista tunel u kome je prema legendama nestao navodni zlatni voz.

Koper i Rihter izazvali su pravu zlatnu groznicu ne samo u Poljskoj već i u svetu kada su početkom avgusta prošle godine prijavili senzacionalno otkriće da su našli stari nemački oklopni voz koji je krenuo iz Vroclava s tajanstvenim teretom, a zameo mu se svaki trag kraj Valbžiha, u planinama gde su nacisti gradili veliku mrežu tunela i bunkere u kompleksu velike podzemne tvrdjave.

Navodno otkriće oklopnog voza dugog preko 100 metara zagolicalo je maštu lovaca na blago u svetu toliko da mnogi potajno očekuju da bi u vozu mogla da se nadje i slavna Ćilibarska odaja koju su nacisti ukrali iz Carskog sela u Rusiji, a zameo joj se svaki trag.

Vlasti Valbžiha predstavile su u decembru prošle godine izveštaje dve novembarske potrage za zlatnim vozom, koji je prema legendi u žurbi pred nadiranje Crvene armije na kraju Drugog svetskog rata odvezao iz Vroclava 300 tona nacističkog zlata, ušao u jedan tunela kraj Valbžiha i nikada ga više niko nije vidio.

Bez obzira što su naučnici iz Krakova kategorično porekli da je voz nađen, jer je riječ o prirodnim anomalijama terena, Koper i Rihter se ne predaju i počeli su da ga traže ponovo.

U svakom slučaju, za Valbžih i cio region potraga za bajnim vozom bila je sjajna turistička promocija, grad su zaposjeli znatiželjnici, amaterski tragači za blagom i novinarske ekipe iz cijelog sveta, i grad je dobio reklamu u svijetu kakvu bi teško mogao da plati i posjetu dva puta više turista nego obično.

Bonus video: