Van Gogovo uvo završilo kod Gabrijele

"Njena identifikacija baca novo svjetlo na bizarni incident koji je prouzrokovao da Van Gog ostane bez jednog uveta"
106 pregleda 1 komentar(a)
Van Gog, Foto: Www.ibiblio.org
Van Gog, Foto: Www.ibiblio.org
Ažurirano: 24.07.2016. 15:39h

Sto trideset godina nakon što je Vinsent van Gog otkinuo svoje uvo u Parizu otkriveno je kome ga je slavni umjetnik dao.

"The Art Newspaper" navodi da je nakon incidenta koji se desio 23. decembra 1888. Van Gogovo uvo završilo u rukama mlade žene koja se zvala Gabrijel Berlatije. Ona se pominje i u novoj knjizi o legendarnom slikaru koja je objavljena prošle sedmice "Van Gogh's Ear: The True Story". Autor knjige Bernadet Marfi napisala je da je obećala potomcima Berlatijeove da će njeno ime čuvati u tajnosti.

Ipak, "The Art Newspaper" je uspio da utvrdi njen identitet pretražujući arhiv Instituta Paster u Parizu.

"Njena identifikacija baca novo svjetlo na bizarni incident koji je prouzrokovao da Van Gog ostane bez jednog uveta", napisao je Martin Bejli, koji je ove godine objavio knjigu o Van Gogovom životu u Provansi.

Knjiga Marfijeve otkriva da je Gabrijel liječena na Institutu Paster početkom 1888. zbog bjesnila, nakon što ju je ujeo pas. Berlatije, koja je bila ćerka farmera koji je živio blizu Arla u Provansi, je u Parizu dobila injekciju koja joj je spasila život.

Ipak, njeno liječenje je uvuklo porodicu u dugove, pa je morala da radi kao kućna pomoćnica u jednom bordelu. Bila je premlada da bi bila registrovana kao prostitutka, piše Marfijeva. Ona se kasnije udala za jednog umjetnika, a svoj traumatični susret sa Van Gogom je čuvala kao tajnu.

Slavni slikar je odsjekao sebi uvo nakon što je doživio nervni slom, ali ga je sljedećeg dana pronašla policija i proslijedila na liječenje. Van Gog je sebi oduzeo život dvije godine kasnije.

Bonus video: