Više poštujte živote crnaca

Haštag #PhilandoCastile je u srijedu bio jedan od najpopularnijih na Tviteru i brojni američki umjetnici su digli svoj glas protiv
0 komentar(a)
beyonceece, Foto: Time
beyonceece, Foto: Time
Ažurirano: 10.07.2016. 19:29h

Američka pjevačica Bijonse jedna je od poznatih ličnosti koja putem društvenih mreža predvodi strastvenu pobunu zbog odnosa policije u njenoj zemlji prema crncima, pokrenutu nakon smrti Filanda Kastilea i Altona Sterlinga.

Tridesetdvogodišnji Filando je ubijen nakon što su ga saobraćajci zaustavili, jer je krenuo rukom da izvuče novčanik iz džepa. Policajci su ga upucali pred očima njegove djece i djevojke Dajmond Renolds koja je bila sa njim u automobilu i uživo putem Facebooka prenosila dešavanja.

Vijest o Kastileovoj smrti došla je samo dan nakon što je snimak koji prikazuje ubistvo Sterlinga od strane policije pokrenuo proteste u Baton Ružu.

“Ne treba nam saučešće. Treba nam da svi počnu da poštuju naše živote. Ovo nije apel upućen pripadnicima policije, već svim onim ljudima koji ne umiju da cijene ljudski život. Rat protiv crnaca i svih pripadnika manjina se mora okončati”, poručila je Bijonse.

Haštag #PhilandoCastile je u srijedu bio jedan od najpopularnijih na Tviteru i brojni američki umjetnici su digli svoj glas nakon što je objavljen snimak njegovog ubistva. Među njima su Chance the Rapper, Questlove, Džon Ledžend i drugi.

Video prikazuje mrtvog Kastilea savijenog preko vozačkog sjedišta dok usplahireni policajac i dalje drži pištolj uperen ka njemu. Kastile je ubrzo nakon pucnjave podlegao prostrelnim ranama.

“Ovi ljudi su ubili čovjeka dok je sve to gledala njegova četvorogodišnja ćerka sa zadnjeg sjedišta. Da li se ikada desilo da neki policajac bude uhapšen? Ili osuđen“, zapitao se čikaški reper Chance the Rapper na Tviteru.

Bubnjar grupe “Roots”, Questlove pitao je predstavnike Nacionalne oružane agencije, koja se bori za to da Amerikanci imaju pravo da legalno posjeduju i nose oružje, da li će reagovati zbog ovog slučaja, dodavši da je Kastile rekao policajcima da posjeduje legalno oružje.

“Ne bi trebalo da skačemo u vatru kako bismo dokazali da policija ne bi trebalo da ubija crnce tokom rutinskih zaustavljanja u saobraćaju”, napisao je poznati R'n'B pjevač Džon Ledžend na Tviteru.

Društvene mreže juče je zapalio i razgovor voditelja jedne emisije na njujorškom Hot 97 radiju Pitera Rozenberga i neimenovanog policajca koji je pokušao da opravda reakciju svojih kolega.

“Policajci nikada ne žele da priznaju da su pogriješili. Upravo zbog toga javnost vas vidi kao negativce, jer nikada nećete da uprete prstom u kolegu koji je pogriješio i priznate da je hladnokrvno ubio nekoga”, poručio je Rozenberg sagovorniku.

Bonus video: