Preslatko: Pronađeno pet beba planinskog lava

„Fenomenalno je što se naše velike mačke razmnožavaju, ali ovi mladunci će biti suočeni sa brojnim izazovima tokom odrastanja..."
394 pregleda 0 komentar(a)
bebe, planinski lav, Foto: Screenshot (YouTube)
bebe, planinski lav, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.07.2016. 11:12h

Istraživači planinskih lavova su za mjesec dana pronašli 5 beba planinskih lavova u području planina Santa Monike.

Prošlog mjesesa istraživači su pronašli ukupno 5 lavića (3 ženke i 2 mužjaka). P-35 je majka lavova P48 i P-49, a P-39 je majka P-50, P-51 i P-52, a u oba slučaja se vjeruje da im je otac P-38 otac.

„Fenomenalno je što se naše velike mačke razmnožavaju, ali ovi mladunci će biti suočeni sa brojnim izazovima tokom odrastanja, od puteva, preko otrova za pacove do mužjaka koji žele da se izbore za sopstvenu teritoriju“, napisao je jedan od istraživača na Fejsbuku.

Pojedini zabrinuti građani potom su podijelili svoje brige oko eventualnog naroda koji bi mogao da ih ometa tokom sazrijevanja, prenosi britanski Telegraf.

"Mi se maksimalno trudimo da smanjimo bilo kakav spoljni uticaj, pa iz tog razloga šaljemo samo jednog od istraživača do legla kako bi donio mladunce. Ipak, planinski lavovi imaju izražen njuh, pa će najvjerovatnije svaki put osjetiti ukoliko im je neko dirao jazbinu. Što se tiče P-39, zahvaljujući kameri imali smo uvid u to šta se događa kada se ženka vrati, ali prvo što je učinila jeste da nahrani mačiće. Poslije je izašla, ali to je standardno ponašanje. Na primjer P-35 je tri puta pomjerala svoju jazbinu prije nego što smo je našli kada su mladi bili stari oko pet nedjelja", objasnio im je taj rendžer koji se predstavio kao Zak.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: