Slijep od rođenja, ovaj mladić je u stanju da prepozna preko 3.000 zvukova ptica!

Kulaso je o pticama učio zahvaljujući ocu, koji mu je o njima čitao iz enciklopedije, uz koju je došla i audio kaseta sa njihovim zvucima
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2016. 09:02h

Huan Pablo Kulaso je rođen slijep i nikad nije vidio pticu, ali može da prepozna više od 3.000 različitih zvukova ptica i razlikuje više od 720 ptičijih vrsta.

Kulaso je apsolutni sluhista. Da ima apsolutni sluh, ovaj mladić koji danas ima 29 godina, otkrio je još kao dječak.

Apsolutni sluhista je u stanju da prepoznaju tonove koje čuju oko sebe. Upućeni navode da, kada su muzičari u pitanju, tek 10 odsto njih posejduje ovaj talenat. Među njima je, recimo, Volfgang Amadeus Mocart.

Kulaso je o pticama učio zahvaljujući ocu, koji mu je o njima čitao iz enciklopedije, uz koju je došla i audio kaseta sa njihovim zvucima.

“Tako sam shvatio da mogu da, na osnovu zvuka, zapamtim o kojoj ptici je riječ”, ispričao je on, preno Associated Pres.

Sve je počelo kada je kao tinejdžer 2003. godine upoznao jednog ornitologa. Inspirisala ga je njegova ljubav prema pticama. Ornitolog mu je tada poklonio rekorder.

Kulaso danas snima zvuke u prirodi i tako uči. Nedavno je završio dvomjesečno putovanje na Antaktiku. Na tom najhladnijem, divljem i misterioznom kontitentu, ovaj mladić je snimao nove zvuke i tako proširio svoju listu tonova koje prepoznaje.

“Tamo san snimio morske lavove, foke...”

Caluso može da razlikuje noć od dana, ali ne i da registruje oblike i boje.

Ipak, njegov dar mu je obezbijedio posao te on danas snima dokumentarne zvučne zapise.

Oir los colores - Juan Pablo Culasso explora el mundo de Mashpi from Mashpi Lodge on Vimeo.

Ovaj mladić živi u Montevideu, u Urugvaju. U Brazilu je završio studije bioakustike i prirodnih zvuka.

Godinje 2014. je, zahvaljujući svom daru, dobio nagradu u iznosu od 45.000 dolara na Nat Geo TV programu. Novac je uglavnom uložio u nabavku audio opreme.

Kaluso je, iako slijep, uvijek pomjerao granice – kao dječak je vozio bicikl sa prijateljima, prateći zvuke koje su pravila druga djeca. Nije brinuo o tome da će možda pasti i nije mu smetalo da rizikuje. Nedavno je jahao konja.

“Mnoge slijepe osobe ne napuštaju komfor zonu, to nije moj način života”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: