Ovo je najčistije selo u Indiji i tome doprinosi svaki njegov stanovnik - svakog dana!

Jedanaestogodišnja Deity Bakordor dan počinje u 6.30 ujutro. Ona i druga seoska djeca preplavljuju ulice – sakupljaju opalo lišće ispred škole, a odgovorni su i za pražnjenje kanti za otpatke. Dok sakupljaju smeće, vode računa da odvoje lišće i drugi biorazgradivi otpad, kako bi ga kasnije koristili kao đubrivo
1 komentar(a)
Mawlynnong, Foto: Economictimes.indiatimes.com
Mawlynnong, Foto: Economictimes.indiatimes.com
Ažurirano: 09.06.2016. 12:13h

U selu Mawlynnong na istoku Indije, sakupljanje smeća je ritual njegovih stanovnika svih uzrasta – ob male djece, do staraca. Ali, stvarno.

Ovo malo mjesto u kojem živi tek oko 600 osoba, poznato je kao jedno od najčišćih u Indiji, piše BBC.

A za Indiju, gdje su slike plastične i ambalaže od hrane, pomiješani sa izmetom goveda svakodnevna slika, biti najčistije naselje ipak nešto znači.

Titulu najčistijeg u Aziji, ovo selo nosi još od 2003. godine.

U čemu je njihova tajna?

Jedanaestogodišnja Deity Bakordor dan počinje u 6.30 ujutro. Ona i druga seoska djeca preplavljuju ulice – sakupljaju opalo lišće ispred škole, a odgovorni su i za pražnjenje kanti za otpatke. Dok sakupljaju smeće, vode računa da odvoje lišće i drugi biorazgradivi otpad, kako bi ga kasnije koristili kao đubrivo.

Uz djecu, o čistoći i uređenju sela brinu baštovani koji održavaju zelenilo na javnim površinama.

Reporter BBC-ja je pitao Deity da li je srećna što živi u tako čistom mjestu. Stidljivo je klimnula.

“A šta ako posjetilac baci papir na ulicu, šta ćeš uraditi”, pitao je reporter.

Odgovorila je da posjetiocu ne bi smjela da kaže ništa, ali da bi bačeno smeće pokupila za njim.

Čistoća je duboko ukorijenjena u živote ovih ljudi. Ovdje je svakodnevno čišćenje normalna stvar. i nisu samo ulice čiste, reporter BBC-a navodi da je čistoća očigledna i u domovima mještana. A kuće u selu su jednostavne, obično napravljene od bambusa.

Odakle dolazi ova ukorijenjena navika?

Niko ne zna zasigurno, ali jedna od pretpostavki je da je povezana sa suzbijanjem kolere prije više od 130 godina, kada je mještanima sugerisano da će čistoća pomoći u zaustavljanju bolesti. Mještani navode da je drugi mogući razlog taj što je društvo organizovano kao matrijarhat.

Reporter i njegov domaćin u selu pretpostavljaju da društva sa dominantno ženskom ulogom teže da budu čistija i uređenija.

“Hrišćani smo posljednjih 100 godina, a urednost smo naslijedili od naših predaka”, kaže domaćica Sara Kharrymba, dodajući da se te osobine prenose generacijama.

Dok je reporter razgovarao sa njom, nasmiješila se šestogodišnjoj kćerki, Sanjanai, koja se zabavljala ljuljajući se na ljuljašci od plastičnih kesa.

“Vrlo sam ponosna što živim ovdje”, rekla je Sara.

Bonus video: