Iranski golman kažnjen zbog Sunđer Bob pantalona

Komitet za moral utvrdio da su pantalone neprikladne
62 pregleda 4 komentar(a)
Sunđer Bob Kockalone, Foto: Screenshot (YouTube)
Sunđer Bob Kockalone, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.06.2016. 15:59h

Profesionalni fudbaler Soša Makani, koji je više puta bio reprezentativac Irana, suspendovan je na šest mjeseci iz svih domaćih takmičenja nakon što se na Internetu pojavila fotografija na kojoj nosi farmerice inspirisane crtanim likom Sunđer Bobom Kockaloneom.

Komitet za moral Iranske fudbalske federacije kaznio je 29-ogodišnjeg golmana poznatog Teheranskog kluba Persepolis nakon što je utvrdio da su pantalone koje je nosio "neprikladne".

Aktivisti u Iranu plaše se da povećana osjetljivost iranskih vlasti prema onome što ljudi nose znači miješanje u njihove privatne živote. Nedavno se pojavila fotografija slavne iranske glumice Taraneh Alidosti na kojoj se vidi da ima feminističku tetovažu na lijevoj ruci. Ovo je razbjesnelo tradicionaliste koji su tražili da joj bude zabranjeno snimanje filmova.

Makani je igrao za reprezentaciju Irana na Svjetskom prvenstvu u fudbalu održanom u Brazilu 2014. Američki likovi iz crtanih filmova, poput Miki Mausa i Barbi, nisu naročito popularni kod iranskih vlasti, a prodavnice koje su prodavale njihove igračke često su bile na meti u prošlosti.

Bonus video: