Godinu dana nosila polovnu garderobu kako bi pomogla oboljele od kancera

Kerolina majka je bolovala od raka dojke 12 godina. Kerolin danas priča kako je njena majka, iako je tokom posljednjih godina bolesti izgubila na težini, te iako su posljedice bolesti bile očigledne na njenom tijelu, voljela da govori o modi
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2016. 09:38h

Kada je prije dvije godine majka Kerolin Džons (47) preminula od raka, Kerolin je odlučila da tokom godinu dana nosi isključivo polovnu odjeću kupljenju u trgovinama britanskog Centra za istraživanje raka.

I ispostavilo se da je pronašla sjajan način da sačuva uspomenu na majku i istovremeno finansijski pomogne istraživanja – prikupila je preko 60.000 funti i napisala i knjigu o svom iskustvu, piše Mirror.

Kerolina majka je bolovala od raka dojke 12 godina. Kerolin danas priča kako je njena majka, iako je tokom posljednjih godina bolesti izgubila na težini, te iako su posljedice bolesti bile očigledne na njenom tijelu, voljela da govori o modi.

“Kada je smršala, voljela je da nosi džins i izgledala je odlično u njemu”, priča Kerolin.

Njena majka je preminula u novembru, 2014. Kerolin je nedugo potom donijela odluku da u njenu čast pokuša da sakupi nešto novca za istraživanje kancera u Velikoj Britaniji.

Njena djeca, Meri (12), Koni (11) i Metju (8) i suprug Rod su prihvatili njenu odluku.

Već nakon prvih fotografija na Twitteru i Facebooku u polovnoj garderobi, Kerolin je dobila nekoliko komentara podrške.

“Već šestog dana mog poduhvata, imala sam intervju za BBC. Objava o tome na Facebook stranicije imala 97.000 pregleda i to je značilo da više nema nazad”, priča Kerolin, koja je tokom narednih 365 dana svakog dana nosila drugu odjevnu kombinaciju – i uvijek je to bila polovna garderoba.

Odjeću nije bilo jednostavno izabrati, tvrdi ona. Ova mlada žena je izbjegavala da nosi bilo šta u crnoj boji.

“Moja majka je bila vrlo moderna žena. Njena garderoba iz 60-tih mi govori da je imala jako tanak struk. Volim kako izgleda garderoba iz tog vremena, boje, teksturu tkanina”, priča Kerolin.

Tokom godinu dana poduhvata, Kerolin nije razmišljala unaprijed kako će izgledati sjutradan. Nekad je u trgovinu išla dva puta dnevno.

“Nekim danima ne bih pronašla ništa, a nekada bi trgovina polovne odjeće bila prava riznica”, priča Kerolin, koja je i za dobrotvorni bal na Royal Ascot, nosila polovnu haljinu.

Kerolin priznaje da nije uvijek bilo lako, da je bilo dana kada je osjećala da gubi energiju i motivaciju za kampanju.

“Posebno je bilo teško kada bih pronašla brendove koje je voljela moja majka”, priča ona.

Kada je njena kampanja završena, Kerolin je bilo teško da se vrati starim navikama.

“Suprug mi je jednom rekao da nije strašno ako nosim iste farmerke dva dana zaredom”.

Pet mjeseci nakon završetka njene kampanje, Kerolin je sakupili ukupno 68.000 funti.

“Moja majka bi sigurno bila ponosna na mene. A što se mene tiče, dvaput bih razmislila prije nego što kupim nov komad garderobe. Uz izuzetak donjeg veša", sa osmijehom kaže Kerolin.

Galerija

Bonus video: