Ovaj švedski grad biće potpuno premješten

Proces preseljenja će se vršiti u fazama i u septembru 2014. već se pristupilo izgradnji zgrade Gradske skupštine na novoj lokaciji
69 pregleda 6 komentar(a)
Kiruna, Foto: Wikipedia
Kiruna, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 22.05.2016. 17:00h

Kiruna je švedski gradić koji se nalazi na samom obodu arktičkog kruga i broji nešto više od 18.000 stanovnika, a činjenica da će uskoro biti premješten tri kilometara istočno nema ništa zajedničko sa klimatskim promjenama.

Kiruna je osnovana 1900. godine od strane državnog rudarskog preduzeća i od tada više od jednog vijeka opstaje kao industrijski grad. Danas se grad nalazi u situaciji da su njegovi temelji ugroženi jer se rudnicima koji se nalaze u neposrednoj blizini produbljuju kopovi ispod površine samog mjesta koji direktno prijete da ugroze stanovništvo Kirune.

Rudarska firma "LKAB" je odlučila da uloži više od milijardu dolara u projekat preseljenja cjelokupnog stanovništva Kirune na novu lokaciju.

Proces preseljenja će se vršiti u fazama i u septembru 2014. već se pristupilo izgradnji zgrade Gradske skupštine na novoj lokaciji. Erika Lindblad, predstavnica rudarske firme koja sprovodi projekat, izjavila je da će stanovništvo biti preseljeno u narednih nekoliko godina, a 400 porodica se već preselilo.

Neke građevine poput gradske crkve koja je 2001. proglašena najljepšom građevinom u Švedskoj i toranj sa satom biće u cjelini prebačene na novu lokaciju, ali će većina zgrada biti srušena i ponovo sagrađena u novonapravljenom gradu. Ova kompanija će od stanovnika otkupiti njihove postojeće kuće po višoj cijeni od tržišne.

Ovo nije prvi put da se jedan grad izmiješta na drugu lokaciju. Između 1919. i 1921. godine u Americi je premješten grad Hibing, inače rodno mjesto Boba Dilana.

Blic.rs

Bonus video: