NAĐENI NOVČIĆI, BRONZANE STATUE I OPREMA SA BRODA

Ronioci u Izraelu pronašli brodski tovar star 1.600 godina

U tovaru je bila bronzana lampa sa likom rimskog boga Sola, figurina boginje mjeseca Lune, lampa nalik na glavu afričkog roba, djelovi tri bronzane statue prirodne veličine i drugi predmeti u obliku životinja
90 pregleda 0 komentar(a)
Izrael brodski tovar, Foto: Beta
Izrael brodski tovar, Foto: Beta
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Dva ronioca-amatera našla su arheološko blago na dnu Sredozemnog mora kraj Cezareje u Izraelu i odmah obavjestili Izraelsku upravu za antikvitete. 

Procjenjeno je da se radi o tovaru trgovačkog broda koji je potonuo prije 1.600 godina.

Nađeni su novčići, bronzane statue i oprema sa broda, uključujući sidra i mnogobrojne dekorativne predmete, piše izraelski list Haarec. 

Čim je tovar davno nađen Uprava za antikvitete započela je u drevnoj luci podvodna istraživanja.

U tovaru je bila bronzana lampa sa likom rimskog boga Sola, figurina boginje mjeseca Lune, lampa nalik na glavu afričkog roba, djelovi tri bronzane statue prirodne veličine i drugi predmeti u obliku životinja. 

Nađene su i velike posude za pijaću vodu namjenjene posadi broda. 

Najveće iznenađenje su dva grumena u kojima su hiljade novčića, slijepljenih u obliku keramičke posude u kojoj su transportovani. 

Na novčićima je lik cara Konstantina koji je vladao Zapadnim rimskim carstvom od 312. do 324. godine, navodi isti izvor. 

Nađeni su i novčići sa likom Konstantinovog rivala Licinija koji je vladao istočnim dijelom carstva.

"To su izuzetno uzbuđujuća otkrića jer ne samo da su veoma lepa, već imaju i istorijski značaj. Lokacija na dnu nagovještava da je veliki trgovački brod nosio tovar metala za reciklažu i da se očito suočio sa nevremenom na ulazu u luku", rekao je Jakob Šarvit iz uprave za antikvitete. 

Preliminarna ispitivanja lengera ukazuju da je bilo pokušaja da se brod ukotvi, ali su se sidra pritom slomila što navodi na zaključak da su talasi bili veoma veliki, rekli su istraživači.

Prije godinu dana u blizini su nadjene 2.000 zlatnih novčića starih oko 1.000 godina. 

Uprava za antikvitete je pohvalila ronioce što su prijavali šta su našli, te će biti nagrađeni.