Predsjednik Tadžikistana uvodi praznik u svoju čast

Rahmon je izabran za predsjednika zemlje 1994, podsjeća francuska agencija, dodajući da će referendum zakazan na 22. maj vjerovatno donijeti izmjene Ustava
81 pregleda 3 komentar(a)
emomali rahmon
emomali rahmon
Ažurirano: 14.05.2016. 18:59h

Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon potpisao je danas zakon kojim se uvodi praznik u čast njegove autokratske vladavine, što je potez koji razbuktava strahove od veličanja kulta ličnosti u ovoj centralnoazijskoj zemlji, prenosi AFP.

Amandmani na Zakon o praznicima su prošlog mjeseca usvojeni bez ijednog glasa protiv, u parlamentu punom Rahmanovih lojalista koji su se saglasili da 16. novembar bude proglašen praznikom koji će biti obilježavan kao "Dan predsjednika".

Zakon je prihvaćen "uzevši u obzir značajno političko iskustvo i ogroman doprinos" koji je Rahmon dao miru i nacionalnom jedinstvu u Tadžikistanu, navodi se u saopštenju Pres službe predsjedništva.

Za datuma praznika je izabran 16. novembar zato što je Rahmon, bivši čelnik poljoprivrednog konglomerata, na taj dan 1992. godine izabran za predsjednika parlamenta.

Rahmon je izabran za predsjednika zemlje 1994, podsjeća francuska agencija, dodajući da će referendum zakazan na 22. maj vjerovatno donijeti izmjene Ustava koje će Rahmonu omogućiti da se neograničen broj puta kandiduje za predsjedničku dužnost.

Bonus video: