Ovaj kafić zapošljava osobe sa Daunovim sindromom i nudi vrhunsku kafu "sa malo više srca"

Alen, Domagoj, Ivana, Marija i Tina, starosti od 20 do 41 godinu, će zapošljavanjem u ovom kafiću imati priliku da steknu svoje prvo radno iskustvo
188 pregleda 1 komentar(a)
Bubamara Vinkovci, Foto: Facebook/Bubamara Vinkovci
Bubamara Vinkovci, Foto: Facebook/Bubamara Vinkovci
Ažurirano: 12.05.2016. 08:18h

Alen, Domagoj, Ivana, Marija i Tina uskoro počinju da rade u prvom hrvatskom kafiću čije osoblje su osobe sa Daunovim sindromom.

Projekat realizuje vinkovačko Udruženje osoba s invaliditetom "Bubamara", po uzoru na Škotsku, gdje su se lično uvjerili u dobru praksu.

Glas Slovenije piše da su Alen, Domagoj, Ivana, Marija i Tina već na praksi gdje, pored ostalog, uče kako da pravilno nose konobarski poslužaonik.

Kafić u kojem će raditi je zapravo kafeterija, gdje će gostima biti ponuđeno više vrsta kafe, a kako navode iz Udruženja, žele da budu najbolja kafeterija u Vinkovcima.

"S obzirom na specifičnost koja se i ogleda upravo u tome da će u 'Buba Baru' raditi osobe s Daunovim sindromom, biće to i malo drugačija kafa, kafa s malo više srca, a slogan nam je '21. hromozom za bolju kafu' i vjerujem i da će naši Vinkovčani prihvatiti ovu inicijativu i pomoći nam u realizaciji i biti gosti 'Buba Bara'", kazao je predsjednik "Bubamare" Tomislav Velić.

Ideja je da kafić nakon probnog rada postane stalno i plaćeno radno mjesto osoba s Daunovim sindromom.

Alen, Domagoj, Ivana, Marija i Tina, starosti od 20 do 41 godinu, će zapošljavanjem u ovom kafiću imati priliku da steknu svoje prvo radno iskustvo.

"To im je zapravo prva mogućnost da i sami zarade svoj novac, ali i budu korisni i u kontaktu sa ljudima jer osobama sa Daunovim sindromom treba stalni kontakt s ljudima", navode iz Udruženja, dodajući da će ovim mladim ljudima u poslu pomagati i njihovi asistenti.

Bonus video: