Obamka - ruski sladoled na štapiću

Mliječni sladoled sa čokoladnim prelivom "Obamka", kako se proizvod zove na ruskom jeziku, upakovan je u ambalažu sa crtežom nasmijanog malog Afrikanca sa minđušom u uhu i sladoledom u ruci
348 pregleda 0 komentar(a)
Obamka, Foto: Reuters
Obamka, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.05.2016. 16:23h

Ruska fabrika sladoleda "Slavica" odlučila je da ovog ljeta rashladi odnose između Moskve i Vašingtona sladoledom "Mali Obama".

Mliječni sladoled sa čokoladnim prelivom "Obamka", kako se proizvod zove na ruskom jeziku, upakovan je u ambalažu sa crtežom nasmijanog malog Afrikanca sa minđušom u uhu i sladoledom u ruci.

Zbog pripajanja Krima i vojne intervencije u Siriji, odnosi Rusije i Sjedinjenih Država na najnižem su nivou od Hladnog rata, a ruski državni mediji i antiamerički aktivisti često su zbijali šale na račun Obame koje američki zvaničnici tumače kao rasističke i uvredljive, prenosi Rojters.

Iz fabrike sladoleda poručuju da je lik na "Obamki" inspirisan likom iz sovjetskog filma, i da je dio serije sladoleda različitih ukusa i boja koji djecu treba da nauče osnovnim rasama:

"Ime sladoleda treba lako da se pamti. Svi oni koji imaju bujnu maštu, mogu imati različite asocijacije, ali ovaj proizvod namjenjen je djeci i daleko je od politike."

Fabrika Slavica nalazi se u sibirskom gradu Krasnojarsku, koji je prošlog mjeseca dospio u žižu javnosti nakon otvaranja kafića posvećenog Vladimiru Putinu, a u kojem, kako prenosi Rojters, gosti mogu koristiti toaletni papir sa printom Obaminog lika.

Bonus video: