Članovi popularnog benda pokušali, ali nisu uspjeli da izbrišu sve podatke o sebi sa Interneta

Izbrisani sadržaj može se naći, na primjer, na Wayback Machine (jednoj od najvećih digitalnih biblioteka), a izbrisani tvitovi se nalaze na Library of Congress, kao i na nalogu svakog korisnika koji ih je ručno retvitovao.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2016. 12:59h

Za samo jedno popodne, članovi benda Radiohead uradili su ono o čemu mnogi maštaju cijeli život – uklonili su sve detalje sa Interneta o sebi, ostvaljajući zbunjene fanove i prazne stranice.

Fanovi su 1. maja, oko 11 sat prije podne, po istočno-američkom vremenu, počeli da primjećuju da oficijelna stranica radiohead.com, gubi podatke koje je do tada imala. Do 13:30 časova, sajt je bio potpuno prazan, piše Washington Post.

U međuvremenu, neko je brisao postove sa naloga benda na društvenim mrežama Twitter i Facebook, ali i sa Google+ naloga pod nazivom Radiohead.

Do 15:30 sati sa tih naloga uklonjeni su svi dokazi da su članovi benda Radiohead ikada koristili Interner ili postojali na društvenim mrežama.

Glavna teorija u koju je povjerovao veliki broj fanova je da “internetsko brisanje” najavljuje dugo očekivani deveti album Radioheada, što je veoma vjerovatno jer su članovi benda i ranije imali slične marketinške poteze u prošlosti.

Međutim, ono što je pogrešno jeste vjerovanje da jedna osoba, pa makar to bio i popularni bend Radiohead, može obrisati sve podatke o sebi sa Interneta. To bi automatski značilo da sami kontrolišemo online informacije o sebi, što je nemoguće, jer su u stvarnosti one arhivirane na različitim mjestima, sa kojih su ih dijelile druge osobe.

To automatski povlači za sobom, da Tom Jork i njegove kolege iz benda, nisu uspjeli da uklone podatke o sebi i svom radu.

Ono što jesu uspjeli je brisanje tvitova, Facebook postova, Google+ naloga i svog zvaničnog sajta, ali ove stvari nisu u potpunosti nestale.

Izbrisani sadržaj može se naći, na primjer, na Wayback Machine (jednoj od najvećih digitalnih biblioteka), a izbrisani tvitovi se nalaze na Library of Congress, kao i na nalogu svakog korisnika koji ih je ručno retvitovao.

Sa druge strane Facebook trajno briše podatke (slike, statuse i ostale podatke) korisnika tek kada se obriše i profil, što Radiohead nije učinio, a i da jesu Facebook čuva i podatke koje su drugi ljudi postavili.

Prema tome, fanovi benda mogu da odahnu, jer Radiohead nije uspio da ukloni dokaze o postojanju benda sa Interneta.

Bonus video: