Ovo je najljepša novčanica na svijetu

"Ponosni smo na sve nove novčanice Novog Zelanda, ali da imamo novčanicu koja je i međunarodno priznata, e to je veoma posebno”, rekao je guverner banke Novog Zelanda
109 pregleda 1 komentar(a)
Pet dolara Novi Zeland, Foto: Twitter
Pet dolara Novi Zeland, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.04.2016. 18:14h

Novčanica Novog Zelanda 5 dolara dobila je priznanje za najljepšu novčanicu za 2015. godinu.

Krunu joj je predala međunarodna organizacija koja ja zadužena za istraživanje i prikupljanje novčanica International Bank Note Society (IBNS).

U ovoj tijesnoj trci učestvovale su i novčanice: 20 kruna iz Švedske, 100 rubalja iz Rusije, kao i kazahstanska tenga od 20.000, škotska novčanica od 5 funti.

Možda su izgubili zbog jednog posebnog nedostatka – na nijima nema pingvina, mada, to su samo nagađanja.

Pobjedničkom novčanicom dominira narandžasta nijansa, na jednoj strani nalazi se planinar Edmund Hilari, jedan od prvih koji su uspjeli da dopru do Mont Everesta. Sa druge strane nalazi se žutooki pingvin (poznat kao hoiho).

To je prijatan kontrast u odnosu na novu novčanicu australijskog dolara, koji kako su naveli kritičari izaziva osjećaj povraćanja, i koji je bio inspiracija za mnoge parodije.

"Ponosni smo na sve nove novčanice Novog Zelanda, ali da imamo novčanicu koja je i međunarodno priznata, e to je veoma posebno”, rekao je guverner banke Novog Zelanda.

On je rekao da ova novčanica sadrži i neke od najnaprednijih bezbjednosnih funkcija u svijetu, a ipak lijepo prikazuje istoriju Novog Zelanda, kulturu i nasljeđe.

Bonus video: