NAJDAREŽLJIVIJI BRITANCI

Najviše novca donirali ser Elton Džon i Džoana Kejtlin Rouling

U samom vrhu najdarežljivijih Britanca našli su se i golfer Rori Mekelroj, članovi sastava One Direction i muzičari Brajan Mej i Rodžer Tejlor.
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2019. 19:18h

Muzičar, ser Elton Džon i spisateljica Džoana Ketlin Rouling proglašeni su za najdarežljivije slavne Britance, koji su veliki dio svog bogatstva dali u dobrotvorne svrhe.

Samo prošle godine, pjevač je 26,8 miliona funti namijenio za fondaciju koja prikuplja novac za oboljele od AIDS-a u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, koju je inače on osnovao 1992. godine.

Prema pisanju Sunday Timesa, spisateljica koja se proslavila i obogatila zahvaljujući serijalu knjiga o Hariju Poteru, donirala je u istom periodu 10,3 miliona funti.

Rouling je svoj novac dala fondaciji “Lumos”, koju je takođe ona osnovala, a čiji je cilj između ostalog zatvaranje sirotišta širom svijeta do 2050. godine.

Dio novca, spisateljica je dala i za istraživanja koja bi mogla pomoći oboljelima od multiple skleroze, od koje je bolovala njena majka.

U samom vrhu najdarežljivijih Britanca našli su se i golfer Rori Mekelroj, članovi sastava One Direction i muzičari Brajan Mej i Rodžer Tejlor.

Prema pisanju britanskog lista, slavni iz te zemlje tokom protekle godine donirali su ukupno 2,66 milijardi funti u dobrotvorne svrhe.

Ipak, na vrhu liste je porodica Sejnsberi u čijem je vlasništvu najveći lanac supermarketa, a oni su u 2015. godini donirali 220 miliona funti, što je 40 odsto od ukupnih prihoda u humanitarne svrhe.

Na listi su i bivši fudbaler Dejvid Bekam, koji je pet miliona poklonio organizaciji za pomoć nezbrinutoj djeci, članovi sastava Coldplay koji su donirali 1,7 miliona funti i Ringo Star koji je svojoj fondaciji Lotus, dao 1,6 miliona uz pomoćo aukcije memorijabli Beatlesa.

Poznati kuvar, Džejmi Oliver, našao se na sedmom mjestu poznatih ličnosti koji su najviše donirali novac u protekloj godini, a on je 1,4 miliona dolara dao svojoj dobrotvornoj organizaciji koju je pokrenuo 2012. godine, a koja besplatno obučava mlade koji žele da budu kuvari.

Galerija

Preporučujemo za Vas