Za stolicu Roulingove 394 hiljada dolara

Roulingova je 2002. prodala “Chair-rish a Child” za 21.000, a novac je dala organizaciji za prevenciju okrutnosti nad djecom
0 komentar(a)
Džoan K. Rouling, Foto: Pagesix.com
Džoan K. Rouling, Foto: Pagesix.com
Ažurirano: 10.04.2016. 11:34h

Anonimni, privatni kolekcionar platio je 394 hiljade dolara na aukciji koja se održala prije par dana za stolicu u kojoj je sjedela spisateljica Džoan K. Roling dok je pisala prve dvije knjige o Hariju Poteru, piše Heritage Auctions.

Rouling, koja sama ima 50 godina, imala je običaj da sjedi u stolici napravljenoj 1930. godine dok je zamišljala svijet čarobnjaka i prenosila ga na papir, a sve to odigravalo se u njenom domu u Edinburgu, dok još nije bila poznata.

Stolica se našla na prodaji zajedno sa originalnim i potpisanim pismom spisateljice u kojem je pisalo:

“Dragi, novi vlasniče moje stolice. Davne 1995. godine dobila sam četiri rasparene stolice za trpezariju, a ova je bila najudobnija, pa je upravo zbog toga završila ispred moje pisaće mašine, podržavajući me tokom pisanja 'Hari Poter i kamen mudrosti' i 'Hari Poter i Dvorana tajni'”.

Prema njenim riječima, nostalgična strana njene ličnosti je veoma tužna što se rastaje od stolice, ali “njena leđa nisu”.

Ova stolica postala je neprikosnovena vrijednost za ljubitelje fiktivnog lika Harija Potera, upravo zbog toga, prema riječima Geralda Greja koji je vodio aukciju, njena konačna cijena od 394 hiljade dolara osam puta je veća od početne.

“Planiram da deset odsto od prodaje doniram 'Lumosu' dobrotvornoj organizaciji koju je pokrenula Džoan Ketlin Rouling, jer je to ono što bi ona željela”, kazao je Grej koji stolicu nije dobio direktno od spisateljice.

Roulingova ju je 2002. godine dala na aukciju “Chair-rish a Child” i prodala je za 21 hiljadu, a sav novac dala je organizaciji za prevenciju okrutnosti nad djecom.

Tadašnji novi vlasnik, ponudio ju je na aukciji 2009. godine, kada ju je Grej kupio za 29 hiljada dolara.

U okviru posljednje aukcije, stolica je bila izložena nekoliko nedjelja. Pretposljednji vlasnik Grej, nada se da će i nasljednik stolice nastaviti da je dijeli sa ostatkom svijeta.

“Iskreno vjerujem da uvijek treba biti izložena negdje. U Sjedinjenim Američkim Državama postoji puno prelijepih tematskih parkova posvećenih Hariju Poteru, pa se nadam da će biti izložena u nekom od njih, gdje će fanovi moći da je vide”, poručio je on.

Bonus video: