Evropa je u rukama transformersa

Izložba u Zagrebu posvećena je umjetnikovom nedavno preminulom drugu Milošu Paviju Pavićeviću, i bogatija je za jednog robota
223 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2016. 06:18h

Transformersi od auto otpada, rad mladog podgoričkog umjetnika Danila Baletića gotovo nedjelju dana čuvaju Zagreb, a on je zadovoljan kako su skulpture prihvaćene u tom gradu.

“Svako novo megdan polje za Transformerse i mene predstavlja jednu stepenicu više. Iz trećeg puta smo uspjeli sletjeti u grad Zagreb. Ovacije su uvijek prisutne kada se pojave. Dobili su nove oklope i novog člana ekipe”, kaže za “Vijesti” Baletić.

Dolazak autobota i deseptikona u Zagreb bilo je dugo neizvjestan jer su tamošnje gradske vlasti dva puta odbile izložbu, ali limene statue nakon Osjeka i Zadra, napokon čuvaju i hrvatsku Prijestonicu.

“Izgleda da su Zagrepčani ipak shvatili da roboti dolaze u miru (smijeh). Konačno su shvatili poruku koju nose, a to je zaštititi životnu okolinu, pa su mamili osmijehe kako na licu djece tako i odraslih. Drago mi je da će čuvati bedeme zidina grada narednih nekoliko nedjelja”, ponosan je Baletić

Izložba je posvećena umjetnikovom nedavno preminulom drugu Milošu Paviju Pavićeviću, i bogatija je za jednog robota.

“Ne postoje riječi toliko tople i dobre koje bi ovog čovjeka opisale. Njegov rani odlazak je ostavio duboku ranu u srcu. Nadam se da on sad sva ova nedjela i nečojstvo i nejunaštvo gleda iz ljepše perspektive, jer nije pripadao ovom današnjem uvrnutom lažnom matriks svijetu. Prvi koji je stao na dvije noge je novi robot Karankot - Goku koji je prvo bio na strani Deseptikona, a sada brani redove Optimusa. Visok sedam metara, dvije tone težak, dobio je ime po Ranku Tomanoviću, čovjeku koji je dao metalno sjeme za stvaranje Autobota i Deseptikona, inače vlasnik Otpada. Lik iz crtane serije “Zmajeva kugla” Goku koji predstavlja borca za pravdu i istinu je na istoj frekfenciji dobrote kao i moj željezni otac Ranko i zbog toga ovaj robot brani njegovo ime”, objašnjava Baletić.

U svim gradovima koje su dosada obišli, autoboti i deseptikoni su vodili bitku, a na pitanje koji je rezultat i da li vodi dobro ili zlo, umjetnik odgovara: “Za sada je rezultat 4:1 za Deseptikone. Ali optimista sam, vjerujem da će Autoboti ovo odigrati iz dva u jedan”.

Nakon Zagreba, Transformersi će, kako ističe Baletić, nastaviti svoj put.

“Mogu slobodno reći da je Evropa sada u njihovim rukama. Grad će oni sami odabrati, a na meni je da im samo prstom pokažem smjer”, zaključuje on.

Galerija

Bonus video: