Još jedna glupa smrt životinje zbog čovjeka

Dvogodišnji mužjak zebre bio je u vlasništvu pokretnog zoo vrta, ali je živio u štalama lokalnog konjičkog kluba
175 pregleda 2 komentar(a)
Zebra Japan, Foto: AP
Zebra Japan, Foto: AP
Ažurirano: 23.03.2016. 12:54h

Zebra koja je pobjegla iz konjičkog kluba u Japanu udavila se u jezeru nakon što je u nju iz daljine ispaljeno sredstvo za uspavljivanje.

Policija i veterinari satima su jurili životinju po terenu u blizini Tokija i uspjeli da je pogode strelicom ispunjenom sredstvom za uspavljivanje, nažalost, nedugo prije nego što je utrčala u jezero. Iako su je brzo izvukli, životinja je uginula.

Dvogodišnji mužjak zebre bio je u vlasništvu pokretnog zoo vrta, ali je živio u štalama lokalnog konjičkog kluba.

U utorak uveče zebra je uvedena u štalu na spavanje, ali se uznemirila, oborila ogradu i pobjegla.

Već u srijedu ujutru policija je dobila prijave građana da autoputem trči zebra. Našli su je na golf terenu i pokušali da je uhvate, ali je akcija imala nesrećan završetak.

Ova divlja životinja je zarad zadovoljavanja ljudske znatiželje svakodnevno prelazila velike udaljenosti zajedno sa ostatkom putujućeg zoo vrta, sve dok nije poželjela da napusti takav život. Ipak, ona je samo jedna u nizu životinja koje su u posljednje vrijeme, posredno ili neposredno, nastradale zbog ljudske zabave.

U februaru je u ljetovalištu Santa Teresita u Buenos Ajresu uginulo mladunče laplatskog riječnog delfina nakon što su ga turisti izvukli iz okeana i grubo prenosili iz ruke u ruku kako bi pravili selfije.

Početkom mjeseca je jedna žena ubila labuda na Ohridu očajnički pokušavajući da se fotografiše s njim.

Bonus video: