RAJAN KOLINS NA SUDU ZBOG HAKOVANJA

Stavljao na internet privatne fotke Kejt Apton, Gabrijel Junion, Dženifer Lorens...

Kolins je potpisao priznanje, prema kojem je kriv za kompjutersku prevaru i djelo zlostavljanja, jer je privatne fotografije na kojima su slavne ličnosti bez odjeće podijelio bez dozvole na internetu
50 pregleda 2 komentar(a)
Kejt Apton, Foto: Reuters
Kejt Apton, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2016. 20:25h

Muškarac iz Pensilvanije, Rajan Kolins, izjasnio se krivim pred sudijom, gdje se našao zbog hakovanja, odnosno ilegalnog upada u privatne mobilne telefone i mejlove slavnih ličnosti, među kojima je i oskarovka Dženifer Lorens.

Tridesetšestogodišnji Kolins potpisao je priznanje, prema kojem je kriv za kompjutersku prevaru i djelo zlostavljanja, jer je privatne fotografije na kojima su slavne ličnosti bez odjeće podijelio bez dozvole na internetu.

Njemu prijeti kazna do pet godina zatvora, ali se zbog priznanja pretpostavlja da će dobiti 18 mjeseci, te da će morati da plati kaznu u iznosu od 250 hiljada dolara.

Iako u sudskim dokumentima nisu navedena imena oštećenih strana, zna se da su u pitanju Dženifer Lorens, Kirsten Danst, Gabriel Junion i Kejt Apton čije su kompromitujuće, privatne fotografije dospjele na internet.

Da je u pitanju muškarac koji je ilegalno obezbijedio pristup privatnim podacima brojnih holivudskih zvijezda dokazuje i to što se u tužbi navodi da je “svjesno, namjerno i počinio kriminalno djelo i torturu” u periodu od novembra 2012. do septembra 2014. godine kada je upao u više od 50 iCloud naloga i 72 Gmaila, koji su bili u vlasništvu oko stotinu oštećenih ljudi.

Na suđenju je otkriveno i da je Kolins do podataka dolazio uz pomoć lažnog naloga email.protection318@icloud.com kojim je oštećene navodio da je u ptanju sigurnosni servis i zahtijevao da mu pošalju korisničko ime i šifru.

Na taj način on je uspio da se uloguje u 18 iCloud naloga u vlasništvu zvijezda, sa kojih je skinuo rezervne kopije nagih fotografija i videa sa sličnim sadržajem.

Ovo nije prvi put da je neki haker zloupotrijebio svoje znanje na štetu slavnih, pa je tako muškarac sa Floride, 2012. osuđen na deset godina zatvora zbog toga što je upao u imejl naloge i iskoristio sadržaj u vlasništvu Skarlet Johanson, Mile Kunis i Kristine Agilere.