Kina u prosjeku gradi jedan univerzitet nedeljno

Ovaj jaz postaje sve veći a, prema najskromnijim predviđanjima, broj stručnjaka sa fakultetskom diplomom u Kini, starosti od 25 do 34 godine, porašće za 300 odsto do 2030
3 komentar(a)
diploma, Foto: Shutterstock
diploma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.03.2016. 12:54h

Kina gradi u prosjeku jedan univerzitet nedjeljno, što se smatra "tihom revolucijom", koja izaziva velike promjene u sastavu visokoobrazovane svjetske populacije, posebno nakon što je ta zemlja po broju diplomaca pretekla SAD i univerzitetske sisteme zemalja EU, prenio je Bi-Bi-Si.

Decenijama, kako se navodi, Sjedinjene Države imaju najveći procenat studenata i dominiraju na "tržištu fakultetskih diploma".

Među populacijom starosti od 55 do 64 godine, svaki treći diplomirani stručnjak u oblasti svjetske ekonomije je državljanin SAD-a.

Ovaj podatak se menja dolaskom mlađih generacija.

Po broju diplomaca, Kina je pretekla SAD i univerzitetske sisteme zemalja Evropske unije.

Ovaj jaz postaje sve veći a, prema najskromnijim predviđanjima, broj stručnjaka sa fakultetskom diplomom u Kini, starosti od 25 do 34 godine, porašće za 300 odsto do 2030.

U Evropi i Americi, taj porast doseže maksimum 30 odsto.

U Americi je studentima najveći problem da priušte fakultetsko obrazovanje. Problem evropskih studenata je tendencija univerziteta da se ne šire ili zabrana da se organizuju kao profitabilne organizacije.

Bonus video: