Rambo Amadeus skuplja novac za solarni jedrenjak

On želi svojim primjerom da pokaže kako krstariti Jadranom, a da se pritom ne zagađuje ni more, ni vazduh
71 pregleda 11 komentar(a)
Rambo Amadeus, Foto: Facebook.com
Rambo Amadeus, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 08.03.2016. 21:06h

"Crowdfunding" trend polako zahvata Crnu Goru - nakon Marije Božović i Rambo Amadeus je pokrenuo kampanju na jednom od sajtova za prikupljanje novca, ali ne za svoj album.

On će pokušati putem sajta Indiegogo da prikupi novac za solarni jedrenjak, kako bi, saopštio je, svojim primjerom pokazao kako krstariti Jadranom, a da se pritom ne zagađuju ni more, ni vazduh.

On je upozorio da razvoj turizma, posebno nautičkog, doprinosi zagađenju mora.

“Motori sa brodova ispuštaju sagorjelo ulje u kaljužu, kaljužina uglavnom završava u moru, jer još nema rigoroznih propisa, niti snage da se propisi sprovedu. Sloj ulja ima debljinu samo jednog molekula, pa samo nekoliko litara naftnih otpadaka zagadi ogromnu površinu vode. Sprečava se aeracija, flora i fauna u vodi trajno izumire", upozorio je Rambo, a zatim pozvao fanove da se priključe njegovoj kampanji.

Dodao je da projekat ima za cilj da pokaže kako postoji raspoloživa, pristupačna tehnologija koja omogućava da uživamo u čarima Jadrana i nautičkog turizma, krstareći neograničeno, bez zagađivanja.

“'Sollar Cutter' ima zadatak da ploveći Jadranom nepovratno mijenja svim očevicima svijest, baš kao što su i naši preci, nekada davno, kada su ugledali vatru, zatim i točak, zauvijek promjenili svoju svijest, a sa njom i svoje navike. Znači, ovo nije samo plovilo, ovo je točak napretka koji moramo naučiti da okrećemo, u suprotnom našim praunucima nećemo ostaviti mogućnost da opstanu", napisao je Rambo .

Bonus video: